ua en ru

Порошенко ввів у дію рішення РНБО про стабілізацію ситуації на Донбасі

Порошенко ввів у дію рішення РНБО про стабілізацію ситуації на Донбасі
Президент України Петро Порошенко ввів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони від 4 листопада 2014 року "Про невідкладні заходи щодо стабілізації соціально-економічної ситуації в Донецькій і Луганській областях".

Президент України Петро Порошенко ввів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони від 4 листопада 2014 року "Про невідкладні заходи щодо стабілізації соціально-економічної ситуації в Донецькій і Луганській областях". Відповідний указ №875 від 14 листопада розміщено на сайті глави держави.

Рішенням РНБО визнається, що органи та їх посадові і службові особи, які утворені за результатами псевдо-виборів в окремих районах Донецької та Луганської областей від 2 листопада, сформовані всупереч Конституції та законам України. Крім того, РНБО підтримало пропозицію Президента щодо внесення на розгляд Верховної Ради законопроекту щодо втрати чинності Закону "Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей".

Рішення РНБО містить доручення Кабінету Міністрів, зокрема щодо встановлення порядку надання гуманітарної допомоги населенню на Донбасі, визначення джерел фінансування розрахунків за спожиті енергоносії, забезпечення електро- та газопостачання на територіях Донбасу, запровадження особливого порядку обліку платників податків та сплати ними податків, зборів на окремих територіях у зоні АТО, спрощення процедури проведення відновлювальних робіт на території Донецької та Луганської областей, затвердження комплексної програми перепідготовки та працевлаштування внутрішньо переміщених осіб.

Рішення РНБО також передбачає необхідність проведення заходів щодо припинення на окремих територіях у районі проведення АТО діяльності державних підприємств, установ і організацій,евакуації працівників (за їх згодою); вивезення в разі можливості майна та документації, а також переведення державних службовців і посадових осіб місцевого самоврядування з окремих територій у зоні АТО на роботу в іншу місцевість. З метою недопущення збільшення заборгованості Уряду доручено забезпечити затвердження особливого порядку централізованого обліку

Крім того, Міністерству юстиції доручено вжити заходи для забезпечення переміщення органів і установ Державної кримінально-виконавчої служби, засуджених та осіб, узятих під варту, і внести пропозицій про переведення суддів із судів з окремих територій у зоні АТО до інших регіонів України.

РНБО вирішило зобов'язати Міністерство фінансів внести у тижневий строк на розгляд Кабінету Міністрів проект концепції функціонування фінансової системи України в умовах існування вільної економічної зони "Крим" та з урахуванням рішення РНБО щодо окремих районів Донбасу, а Міністерство енергетики та вугільної промисловості - забезпечити проведення ремонтних і відновлювальних робіт на об'єктах енергетики, газо- та теплопостачання Донецької та Луганської областей, які зазнали руйнувань і пошкоджень.

Міністерству закордонних справ разом із Міністерством юстиції доручено проінформувати Генерального секретаря Ради Європи щодо вжитих Україною на окремих територіях у районі проведення АТО заходів, які відступають від міжнародних зобов'язань країни в сфері прав людини і свобод, але необхідних у зв'язку з наявною небезпекою для української нації, а також забезпечити інформування світової спільноти, впливових іноземних політичних, урядових, бізнесових та культурних кіл, іноземних засобів масової інформації про причини таких дій з боку України.

РНБО також вирішило запропонувати Національному банку України вжити у місячний строк заходів щодо припинення обслуговування банками рахунків, відкритих суб'єктам господарювання всіх форм власності та населенню на окремих територіях у районі проведення АТО.

Нагадаємо, 4 листопада РНБО рекомендував Порошенко невідкладно внести в Раду законопроект про скасування особливого статусу районів Донбасу.