ua en ru

Порошенко розпорядився врегулювати виїзд потенційних призовників за кордон

Порошенко розпорядився врегулювати виїзд потенційних призовників за кордон

Президент України Петро Порошенко підписав указ про додаткові заходи щодо забезпечення проведення часткової мобілізації в 2015 р. Про це повідомляє прес-служба глави держави.

Згідно з документом, Порошенко доручив Кабінету міністрів забезпечити встановлення порядку застосування норм та положень низки законодавчих актів щодо мобілізації. Так, уряд зобов'язаний опрацювати питання законодавчого врегулювання порядку виїзду за кордон українців призовного віку на особливий період.

У документі також наголошується, що Кабмін повинен розробити і внести на розгляд Верховної Ради законопроекти про внесення змін до закону "Про військовий обов'язок і військову службу" в частині врегулювання питання звільнення з військової служби при мобілізації (на особливий період) військовослужбовців з метою забезпечення ротації особового складу; про доктрину соціального захисту та психологічної реабілітації осіб, які постраждали при виконанні обов'язків військової служби в Україні.

Генеральний штаб Збройних сил повинен вжити невідкладних заходів щодо укомплектування військових комісаріатів військовослужбовців з відповідним рівнем професійної підготовки, зокрема з питань мобілізації, та опрацювати питання підвищення ефективності органів військового управління, насамперед шляхом їх доукомплектування офіцерами запасу.

Міністерство оборони спільно з Міністерством охорони здоров'я та Міністерством соціальної політики має забезпечити соціально-психологічну реабілітацію військовослужбовців - учасників антитерористичної операції.

Також разом з МОЗ оборонне відомство має вдосконалити процедуру проходження медичного огляду військовозобов'язаних, які призиваються на військову службу під час мобілізації в особливий період, передбачивши механізм запобігання безпідставного надання відстрочки від призову за станом здоров'я.

Спільно зі Службою безпеки та за участю Генеральної прокуратури оборонне відомство має вжити заходів щодо недопущення порушень українського законодавства при проведенні мобілізації, у тому числі з протидії можливим проявам корупції у військових комісаріатах.

"Указ підписано з метою забезпечення переходу національної економіки на функціонування в умовах особливого періоду, мобілізаційного розгортання Збройних Сил України, інших військових формувань", - підкреслили в прес-службі.

Нагадаємо, мобілізація стартувала в Україні 20 січня 2015 р.