ua en ru

Порошенко доручив АПУ прискорити проведення судової реформи

Президент України Петро Порошенко доручив заступникам голови Адміністрації Президент України Дмитру Шимківу та Олексію Філатову прискорити проведення реформ у судовій гілці влади. Про це Порошенко заявив під час засідання Національної Ради реформ, передає кореспондент РБК-Україна.

"Я переглянув графік проведення судової реформи, в мене склалося враження, що ви, Олексію і Дмитро (Олексій Філатов та Дмитро Шимків , - ред.) нікуди не поспішаєте... Я вимагаю, наполегливо прошу переглянути графіки реформи в бік скорочення", - сказав Порошенко.

Він висловив побажання, щоб законопроекти щодо судової реформи біли ухвалені Верховною Радою Якомога швидше.
"До другого читання треба завершити обговорення і узгодження цих законопроектів (щодо судової реформи , - ред.). Я сподіваюся, все це буде завершено. Я є оптимістом, і я впевнений в тому, що нам... якомога швидше треба прийняти законопроекти, які довозить змінювали б ефективно судову гілку влади", - сказав Президент.

У той же час він зазначив, що має певні принципові застереження до змісту реформ.

"Суворо обмежити інших гілок влади на суди. Всіх гілок влади. Ми маємо забезпечити суспільству право на незалежний суд. Я не готовий в той же час погодитися на перетворення Президента в так званого стороннього спостерігача за судами. Тим більше, що претензія за стан спар пав у судовій владі люди за інерцією адресують на Президента. Ми маємо на сьогодні чітко розуміти, що у нас має бути відповідь суспільству.... Якщо ми підемо на те, що дозволимо неочищеному судовому корпусу варитися виключно у власному соку, змін в судовій системі не дочекаємося не лише ми ,але й наші діти", - сказав Порошенко.

Нагадаємо, 13 січня 2015 р. Верховна Рада прийняла за основу президентський законопроект щодо судової реформи. За законопроект № 1656 "Про забезпечення права на справедливий суд" проголосували 288 нардепів з 226 мінімально необхідних.

Зазначимо, що в Кабміні хочуть забезпечити справедливі суди в Україні до кінця 2017 р.