ua en ru

Побороти корупцію допоможе політична воля і мотивація виконавців, - кандидат від Радикальної партії

Значн результати в боротьбі з корупцією дасть не створення десятків нових органів, а політична воля керівництва країни і висока мотивація виконавців. Про це заявив кандидат в народні депутати від Радикальної партії Сергій Рибалка.

Він нагадав, що якщо набуде чинності пакет антикоррупційних законів, прийнятих парламентом 14 жовтня, до списку структур, зобов'язаних протидіяти корупції додадуться Національна комісія для вироблення антикорупційної політики та Національне бюро з розслідування корупційних діянь, а також антикорупційні підрозділи у всіх центральних і регіональних органах влади.

Політик зазначив, що нині законодавство покладає обов'язок боротися з корупцією на МВС, СБУ і Генпрокуратуру, а питаннями реалізації антикорупційної стратегії зобов'язані займатися урядовий уповноважений з питань антикорупційної політики і Міністерство юстиції.

Рибалка нагадав, що 14 жовтня Президент України Петро Порошенко створив Національну раду з питань антикорупційної політики. Він підкреслив, що положення про цю структуру, затвердженого президентським указом, майже повністю повторює положення про упраздненном такому ж Національному антикорупційному комітеті, створеному Януковичем у 2010 році.

За словами Рибалки, одна з основних завдань обох структур - підготовка та подання Президентові України пропозицій щодо вдосконалення антикорупційної стратегії. Аналіз показує, що 90% функцій Нацради і Нацкомітету збігаються, сказав політик. Він нагадав, що за період правління Януковича цей комітет збирався всього тричі. Рибалка висловив сподівання, що новостворений орган буде збиратися значно частіше.

"Практично єдиною позитивною відмінністю є те, що більше місць віддано представникам громадських об'єднань. Якщо у Нацкомітету чисельність представників громадських організацій повинна становити не менше однієї п'ятої, то в Нацраді - майже половина, - уточнив він. - Важливо, щоб це були не кишенькові піарники, а реальні експерти або громадські активісти, здатні контролювати цю роботу".

Він висловив сумнів, що таке величезна кількість борців з корупцією дадуть результат. "Нам потрібна не купа нових нероб-бюрократів, а політична воля і одна сильна і добре мотивована структура", - заявив Рибалка.