ua en ru

Листа Лазаренка до Чорномирдіна про надання держгарантії ЄЕСУ не існує, - Держархів України

Листа колишнього прем'єр-міністра України Павла Лазаренка до колишнього голови уряду РФ Віктора Чорномирдіна про надання держгарантії щодо виконання корпорацією "Єдині енергетичні системи України" (ЄЕСУ) зобов'язань щодо поставок матеріально-технічних ресурсів Міністерству оборони Росії не існує. Про це йдеться у відповіді Державної архівної служби України на запит юридичної фірми Lions Litigate.

Як зазначають у юридичній фірмі, компетентний державний орган повідомляє, що: "в переглянутих документах Кабінету міністрів України за 1996 р. лист прем'єр-міністра України Павла Лазаренка №. 64-2298/8 від 26 серпня 1996 р. до голови уряду Російської Федерації В. С. Чорномирдіна, не виявлено".

У Lions Litigate нагадують, що на факті наявності такого гарантійного листа побудовано рішення Господарського суду м. Києва у справі 5011-61/11340-2012 про стягнення з Державного бюджету України на користь Міністерства оборони Російської Федерації більш ніж 3 млрд грн.

"З огляду на наведені обставини, є підстави сумніватися у законності рішення Господарського суду м. Києва щодо покладення на державу Україна боргу компанії ЄЕСУ за позовом Росії", - йдеться у повідомленні юрфірми.

Юристи наполягають, що з метою нівелювання вибіркового правосуддя, наразі слід з'ясувати походження листа Павла Лазаренка від 26 серпня 1996 року за №. 64-2298/8, надати оцінку його достовірності та перевірити на предмет дійсності.

"Зазначені обставини мають прямий вплив на кримінальну справу проти Юлії Тимошенко за обвинуваченням у покладенні боргу ЄЕСУ перед Міноборони Росії на суму 405,5 млн дол. на держбюджет України. З огляду на фактичні обставини, кримінальна справа щодо Тимошенко в цій частині має бути закрита, а рішення Господарського суду м. Києва переглянуто. Можна зробити висновок, що Лазаренко державних гарантій не надавав, а Україна не несе відповідальності за приватні борги ЄЕСУ", - додали у Lions Litigate.