ua en ru

Обама доручив розвідці зібрати всі відомості про можливе застосування хімзброї в Сирії

США роблять все можливе, щоб прояснити інцидент з можливим застосуванням хімічної зброї в Сирії, підтвердження якому з незалежних джерел отримати поки не вдається, заявила на регулярному брифінгу прес-секретар Держдепартаменту США Дженніфер Псакі. Президент Барак Обама доручив розвідувальним службам зібрати всю наявну інформацію з цього приводу.

Держсекретар США Джон Керрі провів 22 серпня 2013 р. інтенсивні телефонні переговори з генеральним секретарем ООН Пан Гі Муном, міністром закордонних справ Франції Лораном Фабіусом, міністрами закордонних справ Йорданії, Катару і Туреччини, а також з верховним представником Євросоюзу із зовнішніх справ та політики безпеки Кетрін Ештон. У ході переговорів Керрі підтвердив намір США з'ясувати правду про можливе застосування хімічної зброї в Сирії і поставити це питання на широке міжнародне обговорення. Він також висловив щирі співчуття сирійському народові, повідомила Псакі.

Раніше генсек ООН закликав владу Сирії допустити інспекторів у район, що піддався хіматаці.

21 серпня 2013 р. ЗМІ повідомили про застосування нервовопаралітичного газу під час бомбардування приміських районів Дамаска, що знаходяться під контролем бунтівників. Офіційна влада Сирії спростувала інформацію про використання хімічної зброї. Джерело в уряді Сирії заявило, що повідомлення про проведені атаки не відповідають дійсності, й підкреслив, що подібні повідомлення переслідували метою відволікти групу експертів Організації об'єднаних націй (ООН), яка прибула в країну для проведення розслідування з питання застосування хімзброї.

Повідомлення про хімічну атаку збіглися за часом з прибуттям в країну інспекторів ООН, мета яких - проведення перевірки за фактом застосування в Сирії хімічної зброї. Група прибула до Дамаску 17 серпня 2013 р. Згідно з наміченим планом, комісія, очолювана Окє Сельстремом, відвідає три місця, де нібито було застосовано хімічну зброю, зокрема населений пункт Хан аль-Асал. Раніше обидві сторони конфлікту - і офіційний Дамаск, і сили опозиції - по черзі звинувачували один одного у застосуванні подібної зброї.