ua en ru

Навальний засуджений до п'яти років позбавлення волі

Ленінський районний суд Кірова визнав опозиціонера Олексія Навального винним в організації розтрати майна ГУП "Кіровліс" і засудив його до 5 років позбавлення волі в колонії загального режиму. Окрім цього Навальний повинен виплатити штраф у розмірі 500 тисяч рублів.

Ленінський районний суд Кірова визнав опозиціонера Олексія Навального (на фото) винним в організації розтрати майна ГУП "Кіровліс" і засудив його до 5 років позбавлення волі в колонії загального режиму. Окрім цього Навальний повинен виплатити штраф у розмірі 500 тисяч рублів.

Його колишнього бізнес-партнера, екс-директора "Вятської лісової компанії" Петра Офіцерова, визнаного винним в пособництві, чекає покарання у вигляді 4 років колонії. Крім того, йому належить виплатити штраф у розмірі 500 тис руб.

І Навальний, і Офіцеров були взяті під варту в залі суду.

"Гаразд. Ви тут не сумуйте без мене. А головне - не байдикуйте, жаба сама себе з нафтової труби не скине", - написав Навальний на своїй сторінці в Twitter.

Захист опозиціонера Олексія Навального заявив, що в 10-денний термін оскаржить вирок суду.

Країни ЄС і США висловили стурбованість вироком Навальному.

При цьому штаб Олексія Навального відмовляється від участі у виборах мера Москви. Таке рішення ухвалене самим кандидатом, повідомляє телеканал "Дощ". Теоретично штаб міг продовжити агітацію - міський виборчком міг зняти Навального з виборів лише після апеляції. Але виборча кампанія кандидата без самого кандидата вичерпувалася б спілкуванням з виборцями його довірених осіб.

Читайте також: Навального зареєстрували кандидатом на посаду мера Москви

Звинувачувальний вирок оповістив головуючий у справі суддя Сергій Блінов. На його думку, Навальний і Офіцеров винні в розтраті 16 млн руб., що належали державному підприємству "Кіровліс", яке займається збутом лісової продукції в Кіровській області.
Фактично Блінов зачитав обвинувальний висновок, який ще навесні підготувала прокуратура. Жоден з доводів захисту суддю ні в чому не переконав.

Суддя при цьому підкреслив, що "доводи Навального про політичні мотиви його переслідування нічим не підтверджені".

Навальний засуджений до п'яти років позбавлення волі

Навальний засуджений до п'яти років позбавлення волі

Справа "Кіровлісу", головним фігурантом якої є лідер російського протестного руху Навальний, розслідується з серпня 2009 р. Спочатку сума збитку, нанесеного держпідприємству діяльністю опозиціонера, оцінювалася в 1,3 млн руб., проте в ході слідства її розмір раптово виріс до 16 млн руб.

Т.в.о. мера Москви Сергій Собянін заявив, що рішення суду у справі "Кіровлісу" не вплине на участь Навального у виборах. Він звернув увагу на те, що міська влада "зробили все можливе, щоб зареєструвати Навального, щоб у москвичів була можливість більшого вибору серед кандидатів".

За кілька днів до оголошення вироку Навальному мерія Москви заявила, що будь-які мітинги 18 липня будуть незаконними. Опозиціонер у відповідь заявив, що збори його прихильників ні якого погодження не потребують.