ua en ru

Місію Кокса-Квасневського подовжено до середини листопада

Місія Кокса-Кваснєвського буде подовжена до середини листопада. Про це сьогодні після звіту Кваснєвського і Кокса повідомив президент Європарламенту Мартін Шульц, передає кореспондент РБК-Україна.

Місія Кокса-Кваснєвського буде подовжена до середини листопада. Про це сьогодні після звіту Кваснєвського і Кокса повідомив президент Європарламенту Мартін Шульц, передає кореспондент РБК-Україна.

"Конференція президентів почула звіт наших колег, і ми погодилися, що ми продовжимо місію в середині листопада", - зазначив Шульц. За його словами, результати продовження роботи місії буде заслухано в листопаді.

Зазначимо, що про продовження роботи моніторингової місії Європарламенту у складі Пета Кокса (на фото ліворуч) та Олександра Кваснєвського (праворуч) стало відомо сьогодні із заяви лідера парламентської фракції "Батьківщина" Арсенія Яценюка біля лікарні "Укрзалізниці" в Харкові. "Це буде позитивним сигналом. Сподіваюся, що до Вільнюського саміту Юлія Тимошенко отримає законне право на медичну допомогу в Німеччині", - наголосив Яценюк.

"Ми будемо продовжувати місію, тому що наша мета не досягнута з вирішення питання Тимошенко. Протягом багатьох місяців ми обговорили всі можливі сценарії і сподіваємося, що ми близькі до реалістичного сценарію, який буде прийнятний для трьох сторін, тому що ми маємо говорити про українську владу, про Тимошенко і Європейський союз. Ми маємо три дуже важливі сторони, щоб знайти остаточне рішення", - зазначив Кваснєвський на брифінгу по закінченні презентації звіту.

Також Кваснєвський наголосив, що в листі на ім'я Президента України від наглядової місії Європарламенту йдеться про варіант "часткового помилування" Юлії Тимошенко.

Як повідомлялося, сьогодні у Брюсселі відбулося заслуховіування звіту спостережної місії Кокса та Кваснєвського щодо Юлії Тимошенко. Однак, як зазначали джерела, не слід очікувати переломних висновків.

Кокс і Кваснєвський вважають, що для забезпечення успіху місії необхідна підтримка політичних партій і європейських інститутів. Про це йдеться у звіті місії ЄП, представленому сьогодні.

"На нашу думку, ці умови, особливо щодо Юлії Тимошенко, досі залишаються для виконання. Після 16 місяців і 22 місій ми дійшли висновку, що слід продовжити роботу щодо забезпечення дотримання... У цьому контексті ми віримо, що місія має продовжити свої зусилля з метою полегшення прийняття взаємно прийнятного рішення до того, як буде прийнято рішення Радою Європи про потенційне підписання Угоди про асоціацію. Враховуючи стислі часові рамки, що залишилися, ми закликаємо всі партії в Україні, інститути ЄС та його держави-​​члени надати свою цілеспрямовану і повну підтримку місії з метою забезпечення необхідних умов, що забезпечують успіх саміту "Східного партнерства" у Вільнюсі", - йдеться у звіті комісії Кокса-Кваснєвського.

У той же час Кваснєвський, виступаючи на міжнародній конференції у Брюсселі, заявив, що для успішної євроінтеграції в Україні потрібно створити широкий політичний консенсус. "Думаю, що ті, хто сьогодні висловився за європейську перспективу, мають переломити всі існуючі глибокі упередження і повинні намагатися будувати те, що буде спільним проєвропейським фронтом, компромісом більш партійним, який допоможе Україні якомога краще скористатися тим історичним моментом, яким може бути Угода про асоціацію", - зазначив співголова місії ЄП.

Крім того, Кваснєвський перед оголошенням результатів місії ще раз попросив українську владу вирішити справу Тимошенко: "Користуючись присутністю віце-прем'єр-міністра Костянтина Грищенка, хочу попросити, щоб той час, який залишився, було використано для вирішення тих справ, які ще не вирішені".

Як сьогодні припустив єврокомісар з питань розширення та європейської політики сусідства Штефан Фюле, українська сторона дозволить засудженій екс-прем'єрці Юлії Тимошенко виїхати на лікування до Німеччини до саміту "Східного партнерства". "Я думаю, ми не далеко від цього", - сказав Фюле, відповідаючи на запитання, чи близька Тимошенко до того, щоб її відпустили до Німеччини. "Я певно очікую, що це станеться до саміту у Вільнюсі", - додав єврочиновник.

Подібної думки дотримується й колишній глава Європарламенту, екс-прем'єр-міністр Польщі Єжи Бузек. За його словами, ЄС може прийняти рішення про підписання Угоди про асоціацію з Україною безпосередньо 28-29 жовтня 2013 р. на саміті "Східного партнерства" у Вільнюсі.

При цьому посол Польщі в Україні Генрік Литвин вважає, що підписання УА з ЄС не убезпечить Україну від претензій Росії: "Непідписання угоди буде успіхом тих, хто вважає, що в Україні не потрібно все міняти, їй не потрібні зміни і реформи".

У той же час посол Німеччини в Україні Крістоф Вайль запевнив, що підписання Україною УА з ЄС - в інтересах Німеччини: "Хочемо, щоб Україна стала країною із соціальної економікою, реалізувала судову реформу, а також уникла вибіркового правосуддя".

А посол Франції в Україні Ален Ремі додав, що процес адаптації України після підписання УА не буде розтягнутий на роки: "Європа готова супроводжувати Україну в цьому складному процесі трансформацій. Але я думаю, що цей процес адаптації і викликів для української економіки і суспільства після підписання угоди з ЄС не буде розтягнутий на роки. Він буде обмежений місяцями".

Як повідомлялося, сьогодні МЗС Литви передав Україні запрошення на саміт у Вільнюсі. Запрошення підписано Президентом Литви Далею Грібаускайте, президентом Ради Євросоюзу Германом ван Ромпеєм і головою Єврокомісії Жозе Мануелем Баррозу.

Зазначимо, 28-29 листопада 2013 р. у Вільнюсі відбудеться саміт "Східного партнерства", на якому очікується, в тому числі, підписання Угоди про асоціацію між Україною та Євросоюзом.