ua en ru

Мін'юст пропонує провести перевибори в п'яти проблемних округах через 15 днів після прийняття відповідного законопроекту

Міністерство юстиції України розробило законопроект, згідно з яким пропонується провести перевибори в п'яти проблемних округах, в яких Центральна виборча комісія не змогла встановити результати голосування на парламентських виборах 2012 р. Повторні вибори пропонується призначити через 15 днів після набрання чинності відповідного законопроекту, пише "Комерсант Україна ".

Про законопроект, що стосується перевиборів в одномандатних виборчих округах N94, 132, 194, 197, 223, де ЦВК не зміг встановити результати парламентських виборів, на вчорашній прес-конференції згадав міністр юстиції Олександр Лавринович. "Міністерство підготувало пропозиції, вони спрямовані на експертну оцінку до Венеціанської комісії, Організацію з безпеки і співробітництва в Європі експертам Євросоюзу, а також керівникам усіх парламентських фракцій", - повідомив міністр. Він підкреслив, що найважливіше умова прийняття законопроекту за основу - консенсус усіх політичних сил у Верховній Раді: "Якщо правила виборів підтримує більшість тих, хто бере в них участь, - це правильні правила. Повний консенсус між різними політичними силами українського парламенту важливіше, ніж пропозиції європейських інститутів. Ми хочемо бачити точку зору всіх фракцій ".

Відзначивши, що 1 липня набирають чинності деякі нові норми закону "Про вибори народних депутатів", міністр повідомив, що "за правовою логікою ці норми не повинні застосовуватися до виборів у цих округах". "Адже тоді у нас невелика частина депутатів обиратиметься за кілька модернізованим нормам, на відміну від норм, за якими обиралися їх колеги", - вважає глава Мін'юсту.

Як стало відомо, у Мін'юсті розробили відразу два законопроекти. Один вносить поправки до чинного закону про вибори народних депутатів відповідно до рекомендацій ОБСЄ, інший стосується призначення перевиборів у проблемних округах. За словами джерела 25 квітня в Україну приїдуть експерти Венеціанської комісії, щоб обговорити обидва документи з владою. Законопроект про перевибори складається з семи статей і покладає обов'язок призначення повторних виборів на Центрвиборчком. "ЦВК зобов'язаний призначити дату виборів впродовж 15 днів з дня прийняття цього закону", - повідомив Сергій Злобін, помічник члена парламентського комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування Володимира Бондаренка ("Батьківщина"), який отримав документ для ознайомлення.

Серед пропонованих Мін'юстом змін пан Злобін назвав також надання міжнародним спостерігачам права отримувати протоколи дільничних комісій з метою запобігання фальсифікацій.

Законопроект має великі шанси на прийняття. "Чи підтримають цей документ у парламенті? Я думаю, що так. Тим більше що високий рівень підтримки отримав попередній закон про вибори народних депутатів. У ЦВК і Ради виникла суперечка, хто повинен призначити перевибори, і мені здається, що чітко розписати повноваження в законі - це найкращий варіант ", - вважає народний депутат Володимир Олійник (Партія регіонів). "Законопроект підтримають, тому що всі зацікавлені в тому, щоб у цих округах були проведені чесні і прозорі вибори. Але ми чудово розуміємо, що це компроміс, тому що можна було встановити результати, піднявши протоколи і перерахувавши голоси", - вважає заступник голови комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування Наталія Новак (УДАР).

При цьому в опозиції сумніваються в доцільності оцінки законопроекту європейськими інститутами. "Документ повинен бути перш за все узгоджено з опозицією, а потім вже він може бути направлений нашим європейським колегам, щоб перевірити, чи не обмежує він права і свободи виборців. Але ці процедури в європейських інститутах досить тривалі. Невідомо, скільки часу буде потрібно експертам, і невідомо, чи необхідно це ", - заявив народний депутат Віктор Швець (" Батьківщина "). "Влада і так затягнули з призначенням перевиборів, їм вигідно провести їх влітку, тому що найбільш активний електорат буде у відпустках. Це технологія, яка дозволяє провести вибори так, як це вигідно владі", - вважає пані Новак.