ua en ru

МЗС України спростовує інформацію про затримання 7 російських журналістів у Дніпропетровську

Міністерство закордонних справ України спростовує інформацію про затримання 7 російських журналістів у Дніпропетровську та про випадки застосування вогнепальної зброї та факти вогнепальних поранень 8 березня у Харкові під час масових акцій.

Міністерство закордонних справ України спростовує інформацію про затримання 7 російських журналістів у Дніпропетровську та про випадки застосування вогнепальної зброї та факти вогнепальних поранень 8 березня у Харкові під час масових акцій. Про це йдеться у повідомленні прес-служби департаменту інформаційної політики Міністерства закордонних справ України.

"Нас вкотре дивує одержиме поширення Міністерством закордонних справ РФ неправдивої інформації у своїй сьогоднішній заяві, якою російська сторона знову вводить в оману, розповідаючи про "безпредел" у східних областях України. На підставі отриманих від правоохоронних органів України даних офіційно заявляємо, що 8 березня у Харкові не було випадків застосування вогнепальної зброї та вогнепальних поранень. Не підтверджується також наведений російським МЗС факт затримання Дніпропетровською міліцією сімох російських журналістів. Вкотре звертаємося до МЗС РФ з настійливим проханням утриматися від тиражування неперевіреної інформації. У цей час, коли все міжнародне співтовариство очікує від російської сторони конструктивних дій з деескалації ситуації в Криму, закликаємо РФ до стриманості, виваженості та відповідального ставлення до пошуку шляхів врегулювання ситуації в АР Крим. При цьому радимо дослухатися до реальних свідчень свідомих громадян України, громадян інших держав, що проживають в Україні, у тому числі наших співвітчизників - етнічних росіян, яким в Україні нічого не загрожує, окрім, звичайно ж, подальших агресивних дій самої Росії", - йдеться у повідомленні.

Крім того, зазначають у МЗС, саме РФ, "діючи за посередництвом маріонеткової так званої кримської влади, а також безпосередньо через незаконно дислоковані на території АР Крим підрозділи Збройних сил РФ, несе повну відповідальність за вражаючі утиски прав і свобод мирних громадян, зокрема права на свободу слова та свободу зібрань, посягання на свободу, честь і гідність, людське здоров'я та життя".

У МЗС зазначають, що представники українських та зарубіжних ЗМІ постійно стикаються з перешкоджанням законній професійній діяльності, обмеженням права на свободу пересування територією АРК, із прямими погрозами та навіть агресивними силовими діями, побиттям та грабежем, у тому числі з боку озброєних формувань, підтримуваних самопроголошеною владою Криму.

"Українські військові також зазнають постійного тиску з боку озброєних угруповань, переважно військовослужбовців зі складу військових підрозділів, військових частин та з'єднань Збройних сил РФ, які не мають права на розміщення на території України. Апогеєм зневаги до всіх базових норм українського та міжнародного законодавства стало насильницьке викрадення людей: журналістів, активістів та військовослужбовців Збройних Сил України", - наголошують у МЗС.