ua en ru

МЗС Малайзії викликав сінгапурського посла за фактом повідомлень про участь Сінгапуру в шпигунських програмах США

Верховний комісар Сінгапуру був викликаний в малайзійський МЗС, щоб обговорити повідомлення в ЗМІ про те, що Сінгапур допомагав США і Австралії шпигувати в Азії. Про це повідомляє Associated Press.

Новий виток шпигунського скандалу, пов'язаного з секретними документами екс-співробітника агентства національної безпеки (АНБ) США Едварда Сноудена, вибухнув 25 листопада 2013 р. Австралійська газета Sydney Morning Herald опублікувала матеріал, в якому повідомляється, що оприлюднена раніше карта АНБ, в якій показується, що США контролюють транстихоокеанские канали зв'язку, а станції перехоплення розміщені на західному узбережжі США, Гаваях і Гуамі, підтверджує, що Сінгапур брав участь у зборі інформації, переданої по підводним телекомунікаційних кабелів.

Таким чином забезпечується перехоплення всього кабельного трафіку Тихого океану, включаючи і з'єднання між Австралією і Японією.

Міністр закордонних справ Малайзії Анифах Гаман заявив, що його відомство чекає від посла пояснень за фактом участі Сінгапуру в програмах американських спецслужб. Він повідомив, що якщо ці повідомлення будуть доведені, то Малайзія рішуче засудить цю діяльність. І додав, що шпигувати за добрим другом і сусідом абсолютно неприйнятно.

Раніше МЗС Малайзії вже направляв протест у посольства США та Австралії за фактом підозр, що в приміщеннях, у яких розташовані дипломатичні місії, може перебувати обладнання, з допомогою якого спецслужби збирали електронні дані.

Уряд Сінгапуру звинувачення в шпигунстві поки не прокоментувало.

Схожий скандал у цьому місяці вже підірвав відносини між Індонезією і Австралією. Зокрема, Джакарта відкликала свого посла і оголосила про перегляд дипломатичних відносин, після того як австралійські ЗМІ повідомили, що спецслужби Австралії брали участь у програмі спостереження АНБ США і спецслужб Великобританії і, зокрема, прослуховували телефони президента Індонезії і його дружини в 2009 р.