ua en ru

Коаліція зобов'язалася запровадити публічне обговорення кандидатур суддів Верховного та Конституційного судів

Коаліція зобов'язалася запровадити публічне обговорення кандидатур суддів Верховного та Конституційного судів
Коаліція зобов'язалася запровадити публічне обговорення кандидатур суддів Верховного і Конституційного судів України.

Коаліція зобов'язалася запровадити публічне обговорення кандидатур суддів Верховного і Конституційного судів України. Про це йдеться в тексті угоди, яку було підписано 21 листопада партіями "Блок Петра Порошенка", "Народний фронт", Радикальна партія, об'єднання "Самопоміч" та ВО "Батьківщина".

Згідно з документом, зазначені суди будуть формуватися на конкурсній основі з визнаних фахівців у галузі права за визначеними законом критеріями з урахуванням публічного обговорення кандидатур. Даний принцип передбачається ввести в судах всіх рівнів.

Також планується забезпечити прозорий відбір кандидатур у Вищу раду юстиції та Вищу кваліфікаційну комісію суддів.

Крім того, будуть введені критерії доброчесності, відповідність яким буде обов'язковою умовою для заняття посади, а саме - повне декларування доходів і витрат суддів, відповідність витрат кандидата і членів його сім'ї їх доходів, високі професійні та моральні якості.

Передбачається також запровадити механізми впливу на кар'єру судді рішень Європейського суду з прав людини, якими буде встановлено порушення Європейської конвенції з прав людини у зв'язку з рішеннями даного судді.

Крім того, планується розширити перелік дисциплінарний стягнень по відношенню до суддів.

Нагадаємо, коаліція зобов'язалася до III кварталу 2015 р. очистити судову систему від "нечесних суддів".