ua en ru

Київська "Батьківщина" оскаржила до ВАСУ закони від 16 січня

"Батьківщина" подала позов до ВАСУ з вимогою визнати протиправними дії Президента щодо підписання ним 11 законодавчих актів 17 січня.

Київська "Батьківщина" та народний депутат Юрій Одарченко (на фото) сьогодні, 20 січня 2014 р., подали позов до Вищого адміністративного суду України (ВАСУ) з вимогою визнати протиправними дії Президента України Віктора Януковича щодо підписання ним 17 січня 2014 р. 11 законодавчих актів та зобов'язати його не допустити їх офіційного оприлюднення. Про це повідомляє прес-служба Київського осередку партії "Батьківщина".

Як зазначають у партії, відповідачами за цим позовом є Президент України та Верховна Рада. Зокрема, у частині вимог суду до парламенту, пропонується визнати протиправними дії законодавчого органу з включення до порядку денного, розгляду та голосування (шляхом підняття рук) одинадцяти законодавчих актів.

"Цей позов поданий з двох причин: по-перше ми маємо чітко зафіксувати всі порушення, оскільки ця влада незабаром закінчиться й антинародні закони доведеться скасовувати. Всі юридичні підстави мають бути наявні і доведені. По-друге, Партія регіонів зробила нам "подарунок" коли визнала, що рішення ВАСУ не підлягають оскарженню. Раніше для того, щоб звернутися до Європейського суду необхідно було пройти кілька років поневірянь в українській судовій системі, зараз же за кілька днів ми матимемо остаточну відмову, тому негайно звернемося до Європейського суду. Ми будемо просити Європейський суд визнати невідповідність дій Верховної Ради та Президента України", - зазначив, коментуючи власні наміри народний депутат Юрій Одарченко.

Як зазначають у "Батькивщине", відповідно до чинного законодавства ВАСУ має три дні для того, щоб вирішити долю позовної заяви.

Нагадаємо, 16 січня 2014 р. Верховна Рада України ухвалила державний бюджет України на 2014 р., закон "Про внесення змін до закону України "Про судоустрій і статус суддів" та процесуальних законів щодо додаткових заходів захисту безпеки громадян" та ряд інших законів без обговорення, підняттям рук, без проведення точного підрахунку голосів. Президент України Віктор Янукович підписав ці закони 17 січня.