ua en ru

Кабмін вимагає негайного скасування всіх заборон і обмежень, накладених Росією на кримських татар

Кабінет міністрів України вимагає негайного скасування всіх заборон і обмежень, накладених Росією на кримських татар.

Кабінет міністрів України вимагає негайного скасування всіх заборон і обмежень, накладених Росією на кримських татар. Про це йдеться в заяві уряду, передає прес-служба секретаріату Кабміну.

"Уряд України висловлює глибоке обурення діями окупаційної адміністрації, яка грубо перешкоджає в'їзду в Криму лідера кримськотатарського народу Мустафі Джемілєву (на фото). Перешкоджаючи багаторічному борцю за права і свободу кримськотатарського народу в'їхати на свою Батьківщину, російська сторона в черговий раз розтоптала наріжні принципи міжнародного права й виразно показала світові, що ховається під її цинічним "занепокоєнням" реалізацією права народів на самовизначення", - йдеться в повідомленні.

У Кабміні підкреслили, що особливо огидним це виглядає напередодні 70-ї річниці депортації кримських татар, яка супроводжувалася загибеллю десятків тисяч людей.

"Уряд України розцінює такі дії проти багаторічного в'язня радянських таборів, одного з головних фундаторів руху за права людини в СРСР як відродження сталінських репресивних практик і відтворення сталінської політики гноблення народів і національної дискримінації", - наголошується в повідомленні.

Кабмін вимагає негайного скасування всіх заборон і обмежень, які накладаються на кримськотатарський народ та його лідерів; припинення залякування мирних громадян і застосування проти них військових підрозділів, провокацій проти Меджлісу, а також притягнення до відповідальності винних у насильстві проти кримських татар і представників інших національностей на окупованій території Криму.

Нагадаємо, як повідомлялося раніше, лідер кримських татар, нардеп із фракції "Батьківщина" Мустафа Джемілєв намагався потрапити на територію Криму, проте, отримавши відмову у в'їзді, йому довелося повернутися в Україну.