ua en ru

Кабмін пропонує Раді дозволити вносити відбитки пальців громадян України в електронні закордонні паспорти

Кабінет міністрів України пропонує Верховній Раді України дозволити вносити відбитки пальців громадян України в електронні закордонні паспорти.

Кабінет міністрів України пропонує Верховній Раді України дозволити вносити відбитки пальців громадян України в електронні закордонні паспорти. Про це йдеться у законопроекті № 4991 "Про внесення змін до закону України "Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус" щодо відцифрованих відбитків пальців рук", текст якого розміщений на сайті парламенту.

Урядовий законопроект передбачає створення правових підстав для відцифровання відбитків пальців рук і внесення їх на безконтактний електронний носій паспорта громадянина України для виїзду за кордон, дипломатичного паспорта України, службового паспорта України, посвідчення особи моряка, посвідчення члена екіпажу, посвідчення особи без громадянства для виїзду за кордон і проїзного документа біженця.

Так, проект закону пропонує внести змін до статей 3, 7 та 19 закону України "Про єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус", згідно з якими відбитки пальців рук визначаються як одні з основних біометричних даних особи та будуть вноситись на безконтактний електронний носій документів для виїзду за кордон, що дозволить ідентифікувати особу при перетині кордонів.

"Відцифровані відбитки пальців рук вносяться до безконтактного електронного носія у разі оформлення паспорта громадянина України для виїзду за кордон, дипломатичного паспорта України, службового паспорта України, посвідчення особи моряка, посвідчення члена екіпажу, посвідчення особи без громадянства для виїзду за кордон і проїзного документа біженця", - йдеться у законопроекті.

"Прийняття акта дозволить забезпечити виконання рекомендацій європейський фахівців щодо лібералізації Європейським союзом візового режиму для України", - йдеться у пояснювальній записці до документу.