ua en ru

Кабмін пропонує Раді надати РНБО і ВАСУ право визначати терористичні організації

Кабмін пропонує Раді надати РНБО і ВАСУ право визначати терористичні організації

Кабінет міністрів України пропонує Верховній Раді України надати Раді національної безпеки та оборони України (РНБО) та Вищому адміністративному суду України (ВАСУ) право визнавати організації терористичними. Про це йдеться в урядовому законопроекті № 1840 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо визнання організацій терористичними", текст якого розміщено на сайті парламенту.

Так, законопроект пропонує внести доповнення в статтю 4 закон України "Про Раду національної безпеки і оборони України", віднісши до компетенції РНБО право визнання організації терористичною, якщо "терористична діяльність організації призвела до виникнення кризових ситуацій, що загрожують національній безпеці України".

Також даний проект закону передбачає внесення змін до Кодексу адміністративного судочинства України, згідно з якими Вищий адміністративний суд України також має право примати рішення про визнання організацій терористичними.

Процедура визнання організацій терористичними у судовому порядку передбачає, що провадження у справах щодо визнання організації терористичною здійснюється на підставі адміністративного позову генерального прокурора України або прокурорів областей, а також прокурорів м. Києва і Севастополя.

Ініціювати перед органами прокуратури питання щодо подання позову до суду про визнання організації терористичною має право Служба безпеки України.

Вищий адміністративний суд приймає рішення по суті позову не пізніше наступного робочого дня з дня надходження позову, розглянутого у закритому судовому засіданні за участю тільки заявника.

"Організація, щодо якої подано позов про визнання її терористичною, не повідомляється про розгляд справи судом", - йдеться у проекті закону.

Судові рішення щодо визнання організації терористичною набирають законної сили з моменту їх проголошення, є остаточними та підлягають негайному виконанню.

Згідно зі змінами, які пропонується внести до статті 113 закон України "Про боротьбу з тероризмом", підставою для ініціювання питання про визнання організації терористичною є міжнародно-правові зобов'язання України та/або отримання в установленому законодавством порядку офіційного документального підтвердження провадження організацією терористичної діяльності.

"Прийняття закону сприятиме визначенню на законодавчому рівні порядку визнання організації терористичною", - йдеться у пояснювальній записці до законопроекту.

Нагадаємо, сьогодні Кабмін вніс до Ради законопроект про визнання організацій терористичними.