ua en ru

ГПУ порушила 240 кримінальних проваджень за фактами прояву сепаратизму

Генеральна прокуратура України порушила 240 кримінальних проваджень за фактами прояву сепаратизму.

Генеральна прокуратура України порушила 240 кримінальних проваджень за фактами прояву сепаратизму. Про це заявив в.о. генерального прокурора України Олег Махніцький на нараді за участі керівників центрального апарату ГПУ та прокурорів обласного рівня, повідомляє пресс-служба ГПУ.

Крім того, викрито 177 осіб, яким оголошено про підозру у скоєнні зазначених злочинів. Стосовно 94 осіб судами обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Законом передбачено покарання від трьох років позбавлення волі до довічного ув'язнення за вчинення кримінальних правопорушень, пов'язаних з посяганням на територіальну цілісність і недоторканність України.

Махніцький розцінює підбурювання людей до масових заворушень на Сході та Півдні України, захоплення адміністративних приміщень, протидію силовим структурам як "злочин проти держави". На його думку, першочерговим завданням спільно з іншими правоохоронними органами є попередження злочинних дій радикалів.

"Махніцький констатував, що у південно-східних регіонах ризик порушення територіальної цілісності та недоторканості держави залишається надзвичайно високим, про що свідчать останні події у Донецькій, Луганській та Харківській областях. Він зазначив, що сепаратистами проголошуються так звані республіки, організовуються незаконні референдуми, а самозванці намагаються перебрати на себе функції представників влади", - йдеться у повідомленні.

Окрім того, він назвав неприпустимими останнім часом поширені факти обмеження волі працівників правоохоронних органів і військовослужбовців та їх захоплення, зокрема, начальника Краматорського МВ ГУМВС України в Донецькій області, Слов'янського міжрайонного прокурора, начальника контррозвідки військової частини та його водія. За вказаними фактами порушені кримінальні провадження.

Окрім цього, очільник прокуратури назвав необхідним вжиття усіх заходів щодо виявлення та перекриття каналів фінансування таких дій. Також він схвально оцінив те, що нещодавно Верховна Рада посилила кримінальну відповідальність за вчинення злочинів проти національної безпеки України.

Також він повідомив, що органами прокуратури в судовому порядку оскаржено низку антиконституційних рішень органів влади та місцевого самоврядування у Донецькій та Луганській областях.

Раніше Верховна Рада посилила відповідальність за злочини проти національної безпеки України. Згідно з новим законом, посягання на територіальну цілісність і недоторканність України будуть каратися позбавленням волі на термін від 3 до 5 років. Ті ж дії, якщо вони вчинені повторно або за попередньою змовою групою осіб, каратимуться позбавленням волі на термін від 5 до 10 років.