ua en ru

Генпрокуратура вимагає повернути землі "Межигір'я" державі

Генеральна прокуратура України (ГПУ) вимагає повернути землі "Межигір'я" державі.

Генеральна прокуратура України (ГПУ) вимагає повернути землі "Межигір'я" державі. Про це повідомляє прес-служба відомства.

Фотогалерея: "Межигір'я у відкритому доступі"

"Прокуратура Київської області перевірила законність передачі в оренду та подальшого викупу товариством "Танталіт" і громадянином Віктором Януковичем земельних ділянок у межах Новопетрівської сільської ради Вишгородського району. Як було встановлено, зазначені земельні ділянки загальною площею майже 130 га передано в оренду та в подальшому продано з порушенням вимог ст. ст. 142, 149 Земельного кодексу України", - йдеться в повідомленні.

Зокрема, зазначені ділянки були відчужені розпорядженнями Вишгородської РДА, хоча вилучення, передача в оренду та подальший продаж земель рекреаційного призначення належать до компетенції Кабінету міністрів.

За результатами перевірок прокуратурою пред'явлено два позови до Вишгородської РДА, ТОВ "Танталіт" та усуненого Президента Януковича про скасування розпоряджень, визнання недійсними державних актів і витребування земель площею 129,28 га вартістю понад 105 млн грн на користь держави.

Як повідомлялося, з 11 березня МВС у зв'язку з необхідністю проведення інвентаризації майна та об'єктів, а також для уникнення його псування і випадків вандалізму, тимчасово призупинило вільне відвідування об'єкта "Межигір'я". Раніше Внутрішні війська МВС взяли під повну охорону резиденцію "Межигір'я".

Нагадаємо, 23 лютого Верховна Рада прийняла постанову №4189 про повернення урядової резиденції "Межигір'я" в державну власність.

"Межигір'я" не є українською власністю, заявив відсторонений Президент України Віктор Янукович на прес-конференції у Ростові-на-Дону 28 лютого. Зокрема, Янукович запевнив, що купив будинок на 620 кв. м з 1,7 га землі в резиденції "Межигір'я" за 3,2 млн дол.