ua en ru

Держсекретар США відвідає Західний берег Йордану, щоб відновити арабо-ізраїльські переговори

Державний секретар США Джон Керрі відвідає Західний берег річки Йордан, де в м. Рамаллах зустрінеться з Президентом Палестини Махмудом Аббасом. Метою візиту держсекретаря стане відновлення мирних переговорів між Ізраїлем і Палестиною, повідомляє Associated Press з посиланням на представника американської влади, що побажав залишитися невідомим.

Сьогодні вранці, Керрі вже провів двогодинну зустріч з головним парламентером Палестини з даного питання Саїбом Ерекатом в столиці Йорданії Аммані. Подробиці зустрічі не розголошуються, проте за наявною інформацією, політики обговорювали проект мирного врегулювання, розроблений Керрі.

Палестинський уряд вимагає більших гарантій для початку мирних переговорів з Ізраїлем, а також деталізації вимог і очікувань ізраїльської сторони.

Однією з основних вимог Палестини залишається визнання кордону, що розділяв країни до "шестиденної війни" 1967 р., коли Ізраїль захопив Західний берег річки Йордан, сектор Газа і Східний Єрусалим. Ізраїль вивів війська з сектору Газа в 2005 р.

Вже біля півроку Керрі веде інтенсивну роботу по відновленню переговорів між Ізраїлем і Палестиною в традиціях так званої "човникової" дипломатії.

Мирні переговори Ізраїлю і Палестини, які повинні були завершитися створенням власної палестинської держави, урвалися в 2010 р. через ізраїльську забудову Західного берегу р. Йордан, який палестинці вважають своєю територією.