ua en ru

Глава "Нафтогазу" прогнозує прийняття Радою закону щодо реформи НАКу 24 липня

Голова НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв прогнозує прийняття Верховною Радою України законопроекту, що передбачає реформу Наку, на засіданні 24 липня 2014 р.

Голова НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв прогнозує прийняття Верховною Радою України законопроекту, що передбачає реформу НАКу, на засіданні 24 липня 2014 р. Про це Коболєв заявив на брифінгу, передає кореспондент РБК-Україна.

"24 липня в Раді може бути прийнятий законопроект про реформу ГТС і ПСГ", - заявив Коболєв.

Нагадаємо, 4 липня Верховна Рада підтримала в першому читанні законопроект №4116а "Про внесення змін у деякі закони України щодо реформування системи управління єдиною газотранспортною системою України".

Кабмін у даному законопроекті пропонує внести зміни до статті 44 закону україни "Про нафту і газ", передавши функції з оперативно-технологічного управління українською ГТС від державного підприємства оператора єдиної газотранспортної системи України.
Законопроект також встановлює, що функції оператора ГТС України можуть бути закріплені за суб'єктом господарювання, засновником і власником якого може виступати виключно держава чи держава (володіння не менш як 51% корпоративних прав) та юридична особа (юридичні особи), яке належить та контролюється резидентами країн Європейського союзу, США чи Європейського енергетичного співтовариства і є оператором системи транспортування газу або членом європейської мережі операторів системи транспортування газу.

Крім того, проект закону передбачає, що згідно з рішенням центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у нафтогазовому комплексі, функції оператора ПСГ можуть бути відокремлені та покладені на окреме підприємство - оператора підземного сховища газу.

Раніше Кабмін вирішив реорганізувати "Нафтогаз України", який надалі повинен буде займатися лише реалізацією природного газу, створивши ПАТ "Українська газотранспортна система", яке буде займатися виключно транспортуванням газу, і ПАТ "Українські газові сховища", яке буде займатися зберіганням газу.