ua en ru

Генсек НАТО Расмуссен засудив референдум, що готується в Криму

Генеральний секретар НАТО Андерс Фог Расмуссен у повідомленні за підсумками зустрічі послів 50 країн, у тому числі Росії та України, засудив референдум про статус Криму, що готується

Генеральний секретар НАТО Андерс Фог Расмуссен у повідомленні за підсумками зустрічі послів 50 країн, у тому числі Росії та України, засудив референдум про статус Криму, що готується, передає Reuters.

"Так званий референдум в українській Автономній Республіці Крим, запланований на 16 березня, буде прямим порушенням Конституції України та міжнародного права. Якщо він відбудеться, то не буде мати юридичної сили або політичної легітимності. Проведення цього референдуму підірве міжнародні зусилля з пошуку мирного і політичного вирішення кризи на Україні", - сказав він.

Верховна рада Криму 6 березня 2014 р. постановив увійти до складу Російської Федерації як суб'єкта. Це рішення може закріпити референдум, який Верховна рада Криму переніс з 30 на 16 березня 2014 р. На голосування винесено два альтернативних питання: "Ви за возз'єднання Криму з Росією на правах суб'єкта Російської Федерації?" і "Ви за відновлення дії Конституції Республіки Крим 1992 р. і за статус Криму як частини України?". Рішення увійти до складу Росії в якості суб'єкта прийняв та Севастопольська міська рада. Діючі українські влади і західні країни називають цей референдум нелегітимним.