ua en ru

Генсек НАТО звинуватив Росію у змові проти видобувачів сланцевого газу

Генеральний секретар НАТО Андерс Фог Расмуссен звинуватив Росію в змові з метою зірвати видобуток сланцевого газу.

Генеральний секретар НАТО Андерс Фог Расмуссен звинуватив Росію в змові з метою зірвати видобуток сланцевого газу. Як повідомляє видання Telegraph, з такою заявою він виступив на засіданні експертного співтовариства Chatham House в Лондоні.

За словами Расмуссена, Москва таємно працює з європейськими екологічними організаціями, проводячи пропагандистську кампанію з метою дискредитувати саму ідею видобутку сланцевого газу. Масове вкидання дезінформації, на думку Расмуссена, спрямоване на те, щоб зберегти залежність Європи від поставок російського газу.

Расмуссен при цьому не уточнив, яким чином здійснюється співпраця Росії з екологами.

Висловлювання генсека НАТО вже прокоментували в "Грінпіс", назвавши їх безглуздими.

"Тридцять наших активістів сидять у російських в'язницях. Ідея, що ми є маріонетками Путіна, настільки безглузда, що мимоволі замислюєшся, що вони там курять в штаб-квартирі НАТО", - заявив прес-секретар міжнародної екологічної організації.

"Панові Расмуссену замість створення конспірологічних теорій краще варто було б задуматися про те, що сланцевий газ не тільки дорожче російського газу. До того ж забезпечити його видобуток в необхідних масштабах Європа не в змозі", - заявив він.

З подивом сприйняв слова Расмуссена і організатор кампанії "Друзі Землі" Ендрю Пендлтон.

"По-моєму, росіян більше турбує, що ми будемо добувати енергію з допомогою вітру та сонця", - вважає він.

Міністерство енергетики Великобританії коментувати висловлювання Расмуссена відмовилося.

Прес-служба НАТО, у свою чергу відхрестилася від заяви Расмуссена, заявивши, що це його особиста думка, що не відображає точку зору Північноатлантичного альянсу.