ua en ru

Євросоюз може скасувати частину санкцій проти Ірану вже в грудні 2013 р.

Євросоюз може скасувати частину санкцій проти Ірану вже в грудні 2013 р., передає Reuters. Спільна заява з приводу можливого скасування санкцій було зроблено офіційними особами Європейського союзу і Франції після того, як шість світових держав та Іран уклали рамкову угоду строком на 6 місяців за іранською ядерною програмою.

В грудні 2013 р. міністри закордонних справ країн Євросоюзу зустрінуться, щоб обговорити пропозицію високого представника ЄС із закордонних справ і політики безпеки Кетрін Ештон про часткове зняття санкцій, повідомив французький міністр закордонних справ Лоран Фабіус. "Ми пропонуємо зняти санкції, але процес буде обмеженим, цілеспрямованим і оборотним", - заявив він в інтерв'ю радіо "Європа 1".

У свою чергу прес-секретар К.ештон Майкл Манн підкреслив, що терміни будуть узгоджені з Іраном, так як графік зняття санкцій поки не прийнятий. "Може бути, це відбудеться в грудні або січні - все буде залежати від того, скільки часу займе процедура прийняття юридичного рішення", - сказав М.Манн.

Угода між Іраном і "великою шісткою" (Росія, США, Китай, Франція, Великобританія, Німеччина) було укладено в ніч на 24 листопада 2013 р. протягом півроку Іран повинен буде знищити наявні запаси високозбагаченого (до 20%) урану, не виробляючи за цей період збагачення взагалі. Після закінчення цього періоду, наприкінці травня 2014 р., Тегеран зможе збагачувати уран для вироблення атомної енергії, але не більше ніж на 5%. У відповідь західні держави почали поетапний процес зняття санкцій з Ірану: на даний момент США вже розморозили близько 8 млрд дол. іранських грошей на рахунках в американських банках.