ua en ru

Єврокомісія хоче відновити переговори щодо вступу Туреччини в ЄС

Комісія Євросоюзу в середу, 16 жовтня, запропонувала знову запустити переговори про вступ Туреччини в Європейський союз, в той же час, закликавши Туреччину продовжувати просування демократичних реформ і повною мірою забезпечити основоположні права громадян. Про це повідомляє агентство "Сіньхуа".

В опублікованому новітньому щорічній доповіді про оцінку процесу приєднання Туреччини до ЄС Єврокомісія запропонувала відновити переговори з конкретного питання про регіональну політику. Раніше ЄС відклав переговори з даного питання до жовтня через виступів усередині Туреччини.

Пропозиція про відновлення переговорів ще має бути схвалено 28 країнами-членами ЄС.

У доповіді позитивно оцінені заходи Туреччини щодо прийняття четвертого плану правової реформи, початок мирного процесу і боротьбі з терактами і актами насильства. У той же час у ньому наголошується, що в Туреччині, як і раніше, відсутні демократія та гарантії основних прав громадян. У доповіді пропонується ЄС активізувати контакти з Туреччиною, щоб залишатися "флюгером" реформ в цій країні.

Нагадаємо, що Туреччина в 1987 р. подала заявку про вступ у ЄС і у 1999 р. отримала статус кандидата на приєднання до ЄС. У 2005 р. були запущені переговори щодо вступу Туреччини в ЄС. Однак головними перешкодами на шляху приєднання Туреччини до ЄС стали турецько-кіпрські територіальні суперечки і труднощі цієї країни у досягненні стандартів Євросоюзу при проведенні демократичних реформ.