ua en ru

ЄСПЛ розпочав розгляд другої справи по кримінальному провадженню щодо Тимошенко

Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) розпочав розгляд другої справи по кримінальному провадженню щодо екс-прем'єр-міністра Юлії Тимошенко. Про це повідомляє прес-служба суду.

Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) розпочав розгляд другої справи по кримінальному провадженню щодо екс-прем'єр-міністра Юлії Тимошенко (на фото). Про це повідомляє прес-служба суду.

"Європейський суд з прав людини довів до відома уряду України заяву Тимошенко проти України № 2 (№ 65656/12) й запропонував йому надати свої зауваження щодо поданих скарг. Це друга заява, подана колишньою прем'єр-міністром України Юлією Тимошенко. Вона стосується переважно її кримінального переслідування у зв'язку з укладенням договору купівлі-продажу природного газу", - йдеться в повідомленні.

Згідно заяві суду, Тимошенко скаржиться про труднощі, з якими їй довелося зіткнутися захищаючи свою справу в національних судах, та ставить під сумнів незалежність і неупередженість судів. Вона також заявляє, що кримінальна справа проти неї була політично мотивованою та становила зловживання системою кримінального правосуддя. Крім того, Тимошенко стверджує про розповсюдження в Інтернеті та на багатьох регіональних телеканалах відеозапису, зробленого в лікарні, де вона перебуває з 9 травня 2012 р., на якому вона зображена у своїй палаті та під час проходження медичних процедур.

Читайте також: Мін'юст не бачить приводів для оскарження рішення ЄСПЛ у справі Тимошенко

Раніше ЄСПЛ визнав, що арешт екс-прем'єра Юлії Тимошенко у справі про газові контракти був незаконним. Також, посилаючись на ст. 18 Конвенції, суд визнав, що арешт і утримання Тимошенко під вартою є політично мотивованими. Крім того, ЄСПЛ не визнав застосування катувань стосовно екс-прем'єра. Також ЄСПЛ не призначив Тимошенко виплату грошової компенсації.

Позов до ЄСПЛ Тимошенко подала в липні 2011 р. В заяві Тимошенко містяться скарги про порушення системою українського правосуддя по відношенню до неї базових статей Європейської конвенції з прав людини.

Нагадаємо, згідно з вироком Печерського суду Києва у справі про газові контракти від 11 жовтня 2011 р., Тимошенко відбуває семирічне ув'язнення у Качанівській жіночій виправній колонії в Харківській області. Зараз Тимошенко перебуває в лікарні "Укрзалізниці", де проходить лікування. Проти неї ведеться нова судова справа щодо боргів ЄЕСУ. Крім того, Генпрокуратура звинувачує Тимошенко в замовленні вбивства нардепа Євгена Щербаня у 1996 р.

Читайте також: Україна не буде оскаржувати рішення ЄСПЛ у справі Тимошенко

Євросоюз неодноразово заявляв про те, що ув'язнення Тимошенко є кричущим прикладом вибіркового правосуддя і показником невисокого рівня демократії в Україні. Воно гальмує процес євроінтеграції країни, і ставить під загрозу перспективи підписання угоди про асоціацію з ЄС на саміті у Вільнюсі в листопаді 2013 р.