ua en ru

ЄС розгляне прохання України про миротворчої місії

Верховна представниця Європейського Союзу із зовнішньої політики і безпеки Федеріка Могерини проаналізує пропозицію України про направлення миротворчої місії ЄС на Донбас для контролю за режимом припинення вогню. Про це заявив сьогодні в Ризі заступник генерального секретаря Європейської дипломатичної служби Мачей Поповський, передає Deutsche Welle.

"Ми знаємо про реченні України, зроблені Президентом (Петром Порошенком, - ред.), але нам потрібно знати більше, потрібна ясність", - сказав представник європейської дипломатії.

Поповський зазначив, що будь-які дії ЄС повинні ґрунтуватися на чіткому мандат і обговорюватися країнами-членами ЄС.

"Євросоюз повинен отримати конкретні пропозиції від України щодо миротворчої місії, перш ніж обговорювати її всерйоз", - підкреслив він.

Він також назвав пріоритетом ЄС забезпечення виконання мінських домовленостей. З цією метою, сказав Поповський, Євросоюз має намір надати спостерігачам місії ОБСЄ в Європі броньовані автомобілі, а також продовжить забезпечувати їх супутниковими знімками.

Нагадаємо, вчора Рада національної безпеки і оборони схвалила звернення України до ООН і Євросоюзу про введення миротворців на територію країни.

Таке рішення було прийнято після звернення до РНБО Президента України Петра Порошенка.

Сьогодні Порошенко в ході телефонної розмови в "нормандському форматі" закликав голів Німеччини і Франції терміново розглянути введення миротворців на Донбас.

При цьому спеціальна моніторингова місія ОБСЄ в Україні вже оголосила, що готова співпрацювати з миротворчими військами на Донбасі.