ua en ru

ЄС буде гарантом ціни на російський газ для України, у тому числі через механізм компенсації, - Яценюк

ЄС буде гарантом ціни на російський газ для України, у тому числі через механізм компенсації, - Яценюк

Європейський союз буде виступати гарантом ціни на російський газ для України, у тому числі через механізм компенсації. Про це заявив прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк сьогодні на засіданні Кабінету міністрів України, передає кореспондент РБК-Україна.

"Що до так званого експортного російського мита, нас взагалі необходе позиція, яким чином Росія буде приймати рішення щодо встановлення справедливої ціни. Підхід щодо ціноутворення зафіксований в протоколі. Якщо Росія порушить порядок ціноутворення і знову буде намагатися поставити ціну в 500 доларів США, як воно початково пропонувалось, то ми з Європейською комісією досягли згоди, що Європейська комісія буде виступати фактично гарантом виконання зобов'язань Росії по справедливій ціні в тому числі і через механізм компенсації підвищення ціни, якщо така ціна не буде відповідати трьох сторонньому протоколу, підписаному Європейським союзом, Україною і росіянами",- заявив Яценюк.

Нагадаємо, з 29 на 30 жовтня 2014 р. в Брюсселі проходив черговий раунд тристоронніх газових переговорів між Європейською комісією, Україною і Росією. Як заявив глава російської компанії "Газпром" Олексій Міллер, за підсумками переговорів у Брюсселі в ніч на 30 жовтня підготовлено до підписання три документа.