ua en ru

Бійку на Європейській площі спровокували мітингувальники, - думка

Бійка, що виникла на Європейській площі в Києві 25 листопада, була спровокована учасниками Евромайдана. Про це розповів очевидець подій, журналіст Андрій Черніков.

За його словами, все почалося з появи на розі Трьохсвятительської та Хрещатика білого мікроавтобуса Volkswagen, який чомусь був ідентифікований опозиціонерами, як автомобіль з прослуховуванням. «Після свого виступу до мікроавтобуса підійшов рішучий Яценюк, міліціонер, що стояв поруч з машиною, намагався тому щось пояснити. Потім підійшов Тягнибок. За ними пішли й інші люди. Відразу пройшов слух , що це машина прослушки. Хтось зняв з машини номери, потім її знову почали розгойдувати. Люди ліхтариками і телефонами посвітили крізь скло, за ним чітко проглядалася фігура водія», - розповів журналіст.

Він акцентував увагу на тому, що на допомогу заблокованого автомобіля попрямували бійці спецпідрозділів. ««Беркут» підійшов до нас впритул і зупинився. Натовп повільно пішла на спецназ. Трохи поштовхалися. «Беркут» вичікував. І тут на спецназ рвонула натовп чоловік з 200, ззаду бігли інші. Спецназ почав відбиватися кийками. Перші постраждалі вискакували з натовпу, приходили в себе і знову лізли в бійку. Незабаром було видно, як було пущено струмінь газу, але він спрямована був не «Беркутом», а в «Беркут» кимось із натовпу», - описав події очевидець.

Нагадаємо, зіткнення співробітників спецпідрозділу «Беркут» і мітингувальників на Європейській площі, вже стало однією з найбільш рейтингових тим в українських і зарубіжних ЗМІ. Коментуючи ці події, голова МВС Віталій Захарченко висловив припущення про те, що деякі політики вирішили використовувати мітинг для особистого піару, в тому числі, за допомогою провокацій проти міліції.

Відео стичок з "Беркутом"