ua en ru

Дніпропетровська міськрада відправила у відставку в.о. мера Романенко

Депутати Дніпропетровської міськради ухвалили рішення припинити повноваження виконуючого обов'язки міського голови з секретаря міськради Максима Романенко. Як стало відомо кореспонденту РБК-Україна в ході чергового засідання Дніпропетровської міської ради, присутні депутати не змогли розпочати свою роботу через відсутність Романенко.

Присутні в сесійній залі народні депутати Борис Філатов, Андрій Денисенко та Віталій Купрій оголосили, що мають намір піднятися в кабінет Романенко і запросити його зайняти своє місце. Романенко на місці не виявилося, тому депутати ухвалили рішення про призначення тимчасово головуючої Галину Булавку, яка внесла до порядку денного питання про дострокове припинення повноважень в. о. міського голови Максима Романенко, а також про вибір нового секретаря міськради, в.о. голови міської ради.

Нардеп Денисенко з трибуни заявив, що пора очистити міськради від "тих людей, які підтримували Януковича". За словами нардепа Купрія, "Романенко потрібно було змістити ще рік тому, однак колишній прокурор області Федик, а потім і генпрокурор Ярема блокували розслідування справ за фактами корупції стосовно нього, незважаючи на наявність фактів "вимивання" десятків мільйонів через корупційні схеми".

В результаті таємного голосування 72 депутати проголосували за дострокове припинення повноважень Романенко, 8 виступили проти, 3 депутати утрималися. Один бюлетень членами лічильної комісії був визнаний недійсним.

Далі були висунуті дві кандидатури на зайняття цієї посади: позафракційна Галина Булавка і депутат від фракції "Демократи" Дмитро Грищев.

Відомо, що Максим Романенко вважається людиною команди Вілкула.
Нагадаємо, що 26 лютого Романенко виступив із заявою про зникнення директора департаменту корпоративних прав Олександра Величко. З цього приводу секретар міськради звернувся до генерального прокурора, керівників МВС та СБУ про "зникнення і захоплення його в якості заручника". Романенко стверджував, що Величко в день зникнення подзвонив йому з невідомого номера і повідомив, що від нього вимагають, щоб Романенко написав заяву про звільнення.

За фактом зникнення Величко відкрито кримінальне провадження за статтею 115 Кримінального Кодексу України "умисне вбивство" з додатковою правовою кваліфікацією "зниклий безвісти".

3 березня стало відомо, що прокуратурою Дніпропетровської області розпочато кримінальне провадження за фактом зловживання службовим становищем особами міської ради. Було виявлено три схеми, які функціонували в період 2011-2013 років, загальна сума збитків по яких перевищує 100 млн грн.