ua en ru

Діяльність екс-міністра Клименка завдала більше 6 млрд грн збитків держбюджету України, - ГПУ

Діяльність екс-міністра доходів і зборів України Олександра Клименка завдала більше 6 млрд грн збитків державному бюджету країни.

Діяльність екс-міністра доходів і зборів України Олександра Клименка (на фото) завдала більше 6 млрд грн збитків державному бюджету країни. Про це повідомляє прес-служба Генеральної прокуратури України.

"Головне слідче управління Генеральної прокуратури України проводить досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом зловживання владою та службовим становищем колишнім міністром доходів і зборів України Олександром Клименко та іншими посадовими особами міністерства, а також ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах (ч. 2 ст. 364, ч. 3 ст. 212 Кримінального кодексу України)", - йдеться в повідомленні.

Встановлено, що Клименко, зловживаючи службовим становищем, за попередньою змовою з іншими посадовими особами Міндоходів, організував в Одеській, Київській, Донецькій і Харківській областях так звані "програмні" підприємства, метою яких було надання послуг по розмитненні товарів на території України за значно заниженою митною вартістю.

Принцип роботи даної схеми полягав у ухилення та мінімізації сплати податків і зборів до держбюджету України шляхом реального зменшення ваги вантажу з підробкою супровідних документів на вантаж, зміни в супровідних документах на вантаж класифікації та кодів товарів на більш дешевий, ніж у реальності.

Крім того, в ході досудового розслідування встановлено, що протягом 2012-2013 рр. Клименко за попередньою змовою з посадовими особами міністерства та посадовими особами суб'єктів господарської діяльності організував діяльність на території країни схем ухилення від сплати податків підприємствами реального сектора економіки.

Принцип роботи цієї схеми полягав у наданні зазначеним підприємствам можливості користуватися послугами "обготівкових" структур, які були підконтрольні Клименко, з метою мінімізації податкових зобов'язань та незаконного формування податкового кредиту з ПДВ.

У результаті подібної діяльності зазначених підприємств і самого Клименко, бюджету України завдано збитків на суму понад 6 млрд грн.

У ГПУ зазначили, що 29 квітня у відношенні Клименко винесено повідомлення про підозру у скоєнні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 364 (зловживання владою або службовим становищем) КК України. Наразі тривають заходи по встановленню його місця знаходження.

При цьому екс-міністр Клименко у Facebook спростував звинувачення Генеральної прокуратури у завданні збитків державному бюджету країни в розмірі більше 6 млрд грн.