ua en ru

Австралія погрожує припинити експорт урану в Росію

Австралія не виключає, що в рамках подальших санкцій накладе заборону на поставки в Росію урану, пише Sunday Morning Herald.

Австралія не виключає, що в рамках подальших санкцій накладе заборону на поставки в Росію урану, пише Sunday Morning Herald. За словами міністра закордонних справ Джулі Бішоп, дане питання знаходиться на розгляді уряду країни.

Міністр фінансів Матіас Корманн підтвердив, що Канберра допускає розширення санкцій проти Росії за її позицію в українському конфлікті, а в число обмежень можуть потрапити уранові угоди.

8 серпня прем'єр-міністр Тоні Ебботт заявив, що Австралія працює над посиленням антиросійських санкцій.

Заяви австралійського керівництва пішли після рішення Росії ввести ембарго на сільськогосподарську продукцію з Австралії, Європейського союзу, Сполучених Штатів, Канади та інших країн. Корманн розповів, що влада країни допоможуть австралійським сільгоспвиробникам, постраждалим від санкцій Росії, отримати доступ до ринків інших країн.

Австралія неодноразово приєднувалася до країн, що вводить економічні і візові санкції проти Росії. У списку санкцій Канберри - глава президентської адміністрації Сергій Іванов, його заступник В'ячеслав Володін, віце-прем'єри Дмитро Рогозін, Дмитро Козак, радники президента Сергій Глазьєв, Владислав Сурков, Андрій Фурсенко, банк "Росія", СМП Банк, "Стройгазмонтаж", "Акваника", Volga Group, "Чорноморнафтогаз".

Росія відповіла на введені Заходом санкції, заборонивши поставки яловичини, свинини, плодоовочевої продукції, м'яса птиці, сирів, молока і молочних продуктів з Євросоюзу, Австралії, Канади та Норвегії.

У 2007 році Росія і Австралія уклали міжурядову угоду про співробітництво у сфері мирного атома. У 2011 році сторони взяли механізм гарантій мирного використання австралійського урану на російських підприємствах. Угода дає Росії експортувати з Австралії уран і обробляти його на російських атомних реакторах.