ua en ru

Amnesty International закликала Раду внести зміни до Конституції для ратифікації Римського статуту

Amnesty International закликала Раду внести зміни до Конституції для ратифікації Римського статуту Джерело фото:ukrliter.com

Міжнародна неурядова організація Amnesty International закликає Верховну Раду внести зміни в Конституцію України в частині можливості ратифікації Римського статуту. Про це в ході круглого столу заявила виконавчий директор Amnesty International Тетяна Мазур, передає кореспондент РБК-Україна.

"Сподіваємося, що комітет рекомендує внести законопроект (№ 1788) до порядку денного та більшість депутатів проголосує за нього", - зазначила Мазур.

За її словами, після ухвалення законопроекту № 1788 Рада зможе ратифікувати статут.

Зазначимо, що Римський статут є міжнародним договором, учредившим Міжнародний кримінальний суд.

У той же час, за словами співробітника відділу міжнародного правосуддя Міжнародної федерації з прав людини Делфін Карленс, Україні, можливо, знадобиться прийняти додаткову декларацію юрисдикції Міжнародного кримінального суду в період з лютого 2014 р. до моменту ратифікації Римського статуту.

Вона додала, що Україна задекларувала про визнання юрисдикції злочинів, які відбувалися в період між листопадом 2013 р. і лютим 2014 р. В такому випадку, без прийняття додаткової декларації юрисдикції, злочини, які здійснювалися після лютого 2014 р., можуть залишитися безкарними.

Нагадаємо, ще в жовтні Amnesty International закликала Раду ратифікувати Римський статут.