ua en ru

"Свобода" стала найбільш політично відповідальною партією у Раді сьомого скликання, - дослідження

Перше місце за рейтингом підтримки демократичних ініціатив у Верховній Раді сьомого скликання обіймає ВО "Свобода". Про це під час круглого столу "Чи змінить майбутній парламент країну: старі та нові виклики" повідомив експерт Центру політичних студій та аналітики Роман Скляров.

"Друге місце посідає фракція "Батьківщини", третє - "Удар". Натомість представники Партії регіонів та КПУ саботували прийняття більшості законів, які сьогодні потребує українське суспільство. Саме, виходячи з того, що дві великі фракції нехтували вимогами громадян, можна казати про те, що позачергові вибори до парламенту були необхідні. Ця ВР кон'юнктурна та підтримує лише ті закони, що їй вигідні, у той же час вона не готова до проведення системних реформ", - каже експерт.

Як повідомили у Центрі політичних студій та аналітики, під час дослідження було проаналізовано 45 законотворчих ініціатив (32 з яких було ухвалено) у чотирьох сферах: боротьба з корупцією, безпека і оборона, євроінтеграція, виборче законодавство.
"Нажаль, народні обранці VII-го скликання, так і не підтримали жодного із законів, направлених на зміну виборчого законодавства. Але, не подолавши політичну корупцію, складно боротися з іншими проявами корупції, тому що парламент відповідальний за формування Кабміну та інших органів влади. Тобто якщо новий парламент буде корумпованим, то і рішення від буде приймати відповідні", - підкреслив Скляров.

Якщо ж говорити про ініціативність голів фракцій у парламенті VII-го скликання, то, за словами Склярова, лідер українських націоналістів Олег Тягнибок також особисто на 100% підтримав усі 45 законів, чого не скажеш про лідерів інших політичних сил.

"Наприклад, за закон про люстрацію не проголосував Олег Ляшко, який був відсутній у сесійній залі з невідомих нам причин. А Петро Симоненко, як і його фракція взагалі майже нічого не підтримував", - каже експерт.

Також представниця Центру політичних студій та аналітики Ольга Будник підкреслила, що Центр та його дослідження є незалежними, жодної політичної сили вони не підтримують. "А той путівник виборця, який ми зробили за результатами проведеного дослідження та розповсюджуємо по всій Україні, не носить агітаційного характеру. Його завдання проінформувати виборця, щоб кожен українець міг самостійно оцінити роботу парламентарів та зробити висновки, за кого він хоче віддати свій голос. Бо кожен виборець має усвідомити, що народні депутати представляють у Верховній Раді суспільні ініціативи, а не власні інтереси", - резюмувала Будник.