ua en ru

Першими кроками ВРЮ буде звільнення суддів за загальними обставинами, - Бенедисюк

Першими кроками ВРЮ буде звільнення суддів за загальними обставинами, - Бенедисюк Фото: Ігор Бенедисюк

Робоча група працює над положенням про автоматизований розподіл справ у ВРЮ

Першими кроками, які планує зробити Вища рада юстиції - це звільнення та ризначення суддів за загальними обставинами, а також залучення їх до дисциплінарної відповідальності. Про це заявив глава Вищої ради юстиції Ігор Бенедисюк в інтерв'ю РБК-Україна.

Так, він зазначив, що ВРЮ на цьому тижні почала працювати в режимі регулярних засідань секцій та Ради. Спочатку планується розглянути питання, що накопичилися, і не вимагають тривалого розгляду. Одночасно робоча група з членів Ради працює над положенням про автоматизований розподіл справ у ВРЮ.

"Поки перші кроки, які ми плануємо зробити, - звільнити суддів за загальними обставинами. Тобто судді, які досягли 65 років, звільняються за власним бажанням, за станом здоров'я, мають 20 років стажу судді і отримали право на відставку. Вища рада не працював тривалий час, тому таких справ накопичилося багато. Тому питання звільнення з посад за загальними обставинами буде розглянуто в першу чергу ", - заявив Бенедисюк.

У той же час він зазначив, що ВРЮ не може прийняти рішення щодо суддів в короткі строки, оскільки "мова йде про долі людей".

"До Вищої ради надійшло 22 висновки Комісії. Але ця цифра не остаточна. В цілому комісія проводить перевірки щодо 331 судді", - зазначив глава ВРЮ.

За його словами, вже на початковому етапі роботи стало зрозуміло, що треба доопрацювати певні регламентні моменти. Створено робочу групу з розробки регламенту.

Нагадаємо, Вища рада юстиції (ВРЮ) прийняв рішення внести подання до Верховної Ради України щодо звільнення 87 суддів з посад за загальними обставинами. Таке рішення прийнято на засіданні ВРЮ.