ua en ru

Близько 50% зовнішнього боргу України сконцентровані в руках хедж-фондів

Головними власниками євробондів України є американські хедж-фонди

Близько 50% зовнішнього боргу України сконцентровані в руках хедж фондів, більша частина з яких - резиденти США. Про це йдеться в статті "Навіщо хедж-фондам США дефолт в Україні".

Так, у статті зазначається, що головними власниками євробондів України є американські хедж-фонди, зокрема: Franklin Тempleton (майже 6,5 млрд дол.), Pacific Investment Management Company (PIMCO), Blackrock, Marathon Asset Management.

"Саме з ними дискусія проходить складніше, оскільки суть роботи цих структур і зводиться до того, щоб скуповувати борги за безцінь, а потім отримувати з країн-боржників сповна", - зазначає автор статті.

"Навколо Marathon і йому подібних фондів вже спалахували скандали. Один з найгучніших скандалів нашого століття - дефолт Аргентини в 2001 році, допущений за зовнішніми зобов'язаннями країни. Тоді більшість власників аргентинських держоблігацій погодилися обміняти їх на нові з 65% дисконтом. Але кілька кредиторів (у тому числі, Marathon) відмовилися йти на операцію. Так, один з фондів, що купив борг країни за 50 млн дол., вимагав від влади Аргентини повернути йому мільярд", - сказано в статті.

Зазначимо, що прийнятий вчора закон Кабміну №2898 "Про особливості здійснення операцій з державним, гарантованим державою боргом та місцевим боргом" дає уряду право вводити мораторій на виплати зовнішніх боргів. На думку фахівців, цей закон може посилити позицію міністра фінансів Наталії Яресько в переговорах про реструктуризацію зовнішнього боргу України.

"У нас немає зайвої валюти, вони зрозуміють, що наша ситуація серйозна і потребує вирішення цієї проблеми", - зокрема, сказала Наталя Яресько.

Мова йде про реструктуризацію близько 23 млрд дол. позикових ресурсів, що в результаті заощадить українському бюджету понад 15 млрд дол. у найближчі три-чотири роки. "В цілому, виплати тільки за валютним борговими зобов'язаннями протягом наступних чотирьох років складуть близько 30 млрд дол., включаючи обслуговування й повернення боргу", - пояснюється в статті.

Нагадаємо, 19 травня Верховна Рада дала право Кабміну вводити мораторій на виплати зовнішніх боргів.