ua en ru

СЦКК: обстановка уздовж лінії розмежування на Донбасі має тенденцію до ескалації

СЦКК: обстановка уздовж лінії розмежування на Донбасі має тенденцію до ескалації Фото: АТО на Донбасі

Українська сторона СЦКК виявила зосередження танків, артилерійських установок та бойових машин в районах Донецька

Обстановка уздовж лінії розмежування на Донбасі має тенденцію до ескалації. Про це 21 грудня 2015 року під час щоденного брифінгу повідомив керівник української сторони Спільного центру з контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін (СЦКК), генерал-лейтенант Андрій Таран, передає прес-служба оборонного відомства.

Як зазначається, Таран поінформував спостерігачів СММ ОБСЄ, що протягом вихідних днів, 19 та 20 грудня, обстановка вздовж лінії розмежування сторін залишалася напруженою і мала тенденцію до ескалації.

"За вихідні спостерігачі української сторони СЦКК зафіксували 120 випадків порушення режиму припинення вогню (19 грудня - 63 випадки і 20 грудня - 57 випадків). 15 обстрілів велись цілеспрямовано по позиціях Збройних Сил України та безпосередньо по населених пунктах із застосуванням забороненого Мінськими домовленостями озброєння, нібито відведеного бойовиками", - йдеться у повідомленні.

Як зазначається, попри заяви "керівників" окремих районів Донецької та Луганської областей (ОРДО/ОРЛО) щодо відведення мінометів, українською стороною СЦКК було зафіксовано 15 випадків застосування забороненої зброї, а саме, три обстріли зі 120-мм міномету по населених пунктах Нижньотепле і Станично-Луганське, 9 обстрілів з 82-мм мінометів по населених пунктах Красногорівка, Піски, Зайцеве та Мар'їнка, а також обстріл із реактивної системи залпового вогню БМ-21 "Град" населеного пункту Красногорівка.

"Чергова зміна СЦКК за 19 та 20 грудня здійснила 33 заходи щодо припинення вогню, лише 19 із яких дали позитивний результат. За останні три дні відзначається збільшення обстрілів з використанням мінометів, у першу чергу, калібром 82 мм. Показово, що збільшення обстрілів традиційно відбувається перед проведенням тристоронніх зустрічей у Мінську", - йдеться у повідомленні.

Також зазначається, що 18 грудня в районі Троїцького (Луганська область) бойовики двічі застосували при обстрілах позицій АТО переносні реактивні пускові установки "Град-П" ("Партизан") з району населеного пункту Калинове. Загалом було зроблено 6 пусків.

Як повідомляється, після обстрілу Троїцького спостерігачі СММ ОБСЄ зафіксували перевезення на автомобілі, який рухався у бік населеного пункту Горлівка, 6 використаних переносних реактивних пускових установок "Град-П".

Окрім цього, повідомляється, що 20 грудня українська сторона СЦКК разом з представниками СММ ОБСЄ провела фотофіксацію результатів порушення режиму припинення вогню (із застосуванням мінометів) з боку бойовиків незаконних збройних формувань (НЗФ) по населених пунктах Зайцеве і Майорськ (обстріл відбувся 18.12.2015 року). Відповідні фотоматеріали були передані представникам СММ ОБСЄ.

"З огляду на систематичне використання бойовиками НЗФ ОРДО забороненого озброєння з району населеного пункту Старомихайлівка, керівник української сторони СЦКК вкотре звернувся до представників СММ ОБСЄ та керівника російської сторони СЦКК із закликом вжити дієвих заходів та забезпечити виконання представниками НЗФ досягнутих сторонами угод щодо відведення забороненого озброєння та неухильного дотримання умов припинення вогню. Окремо було наголошено на виявлених за останні 2 доби фактах зосередження танків, самохідних артилерійських установок та бойових броньованих машин в районах міста Донецьк", - йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що бойовики поширюють чутки про "наступ" ЗСУ у лютому 2016 року.