ua en ru

В ОБСЄ немає коштів на розширення місії на Донбасі, - постпред

В ОБСЄ немає коштів на розширення місії на Донбасі, - постпред Місія ОБСЄ

Бюджетом спеціальної моніторингової місії ОБСЄ на Донбасі забезпечено фінансування тільки 500 спостерігачів, при тому, що ухвалено рішення збільшити штат до тисячі чоловік. Про це на брифінгу заявив постійний представник України при міжнародних організаціях Ігор Прокопчук, передає кореспондент РБК-Україна.

"З приводу прийнятого рішення, яке було прийнято 12 березня. Разом з рішенням було схвалено річний бюджет цієї місії до кінця березня наступного року. Цей бюджет розрахований на продовження діяльності місії у складі 500 спостерігачів. Тому хоча сам стеля можливої кількості спостерігачів був піднятий до тисячі, але фінансування забезпечено на рівні 500 спостерігачів. Цей бюджет трохи більше 85 млн євро, ця сума перевищує половину річного бюджету всієї організації ОБСЄ, тому що бюджет організації в поточному році складе близько 140 млн євро", - розповів Прокопчук.

Він зазначив, що в минулому році фінансування моніторингової місії ОБСЄ значною мірою відбувалося за рахунок добровільних внесків.

"Переважна кількість делегацій виступало за те, щоб максимальний відсоток закласти фінансування за рахунок шкали внесків в рамках ОБСЄ... І лише одна делегація РФ наполягала на тому, щоб рівень внеску за бюджетною шкалою був менше, ніж того хотіли всі інші делегації", - зазначив Прокопчук.

За його словами, на кінцевому етапі всі делегації виступали за розподіл на рівні 80% за рахунок шкали внесків та 20% за рахунок добровільних, однак через позицію Росії пропорція була переглянута на рівні 75% - 25%.