ua en ru

У Москві стартував військовий парад

У Москві стартував військовий парад Фото: міністр оборони РФ Сергій Шойгу під час військового параду

У параді беруть участь понад 16,5 тисяч військовослужбовців

На Червоній площі в Москві вранці 9 травня розпочався військовий парад на честь 70-річчя Перемоги у Великій Вітчизняній війні. Про це йдеться в повідомленні прес-служби Кремля.

"Президент Росії - Верховний Головнокомандувач Збройними Силами Володимир Путін присутні на військовому параді в ознаменування 70-ї річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 років", - сказано в повідомленні.

Президент Росії Володимир Путін виступив з промовою перед учасниками параду після того, як міністр оборони Сергій Шойгу, який приймав парад, доповів Верховному головнокомандувачу про готовність військ до параду. Виступаючи перед присутніми, Путін зазначив, що "в останні десятиліття стали ігноруватися базові принципи міжнародного співробітництва".

За словами російського лідера, ми бачили спроби створення однополярного світу, бачимо, як набирає обертів силове блокове мислення". Путін підкреслив, що "все це підточує стійкість світового розвитку".

Очікується, що по Червоній площі пройдуть сучасні танки, вантажівки з міжконтинентальними ракетами та інша техніка. У повітря піднімуться близько 150 літаків і вертольотів. У параді беруть участь понад 16,5 тисяч військовослужбовців.

Великі військові паради пройдуть також ще в 30 містах, у тому числі в Санкт-Петербурзі, Смоленську, Мурманську, Тулі, Новоросійську, Волгограді, Керчі та аннексированном України у Севастополі. В цілому, у парадах задіяно майже 85 тисяч російських військовослужбовців.

Нагадаємо, раніше Президент Польщі Броніслав Коморовський заявляв, що на параді в Москві будуть підрозділи, які воювали в Україні.