ua en ru

Мінфін Фінляндії: Країна може залишити єврозону, щоб не оплачувати витрати інших країн

Міністр фінансів Фінляндії Ютта Урпилайнен заявила, що країна може покинути монетарний союз, щоб не оплачувати витрати інших країн єврозони. Про це вона заявила в інтерв'ю фінансової газеті Kauppalehti, передає "Росія 24".

"Фінляндія зберігає прихильність зберегти участь в єврозоні, і ми вважаємо, що введення євро принесло користь країні. Але Фінляндія не буде триматися за євро будь-якою ціною, і ми готові розглянути всі сценарії", - зазначила Урпилайнен.

Глава Мінфіну підкреслила, що Фінляндія, одна з небагатьох європейських країн, яка зберегла вищий кредитний рейтинг, не погодиться на таку модель фінансової інтеграції, в якій країни несуть рівну відповідальність за погашення облігацій і несуть на собі кредитні ризики один одного. Вона також не згодна з ідеєю банківського союзу, якщо його реалізація вимагає об'єднання зобов'язань.

"Ми не готові до колективної відповідальності за держборг інших країн, за їх темпи економічного зростання, за прийняті ними ризики, - заявила вона. - Ми дотримується конструктивних поглядів і хочемо покласти край кризі. Але не будь-якими методами".

Представники Фінляндії не згодні з прийнятим на саміті ЄС рішенням використовувати Європейський стабілізаційний механізм для викупу облігацій периферійних країн. Гельсінкі мають намір найближчим часом почати переговори з Мадридом про надання гарантій по коштам, наданим в рамках програми рекапіталізації іспанського банківського сектора.