ua en ru

Мартін Шульц виступив у Раді з підтримкою європейського вектора України

Мартін Шульц виступив у Раді з підтримкою європейського вектора України Фото: Мартін Шульц

Голова Європарламенту також засудив агресію РФ

Голова Європейського парламенту Мартін Шульц сьогодні, 3 липня, прибув з робочим візитом в Україну. Вранці він зустрівся з президентом України Петром Порошенко, після чого взяв участь у засіданні Верховної Ради, де виступив з низкою заяв.

Європейські перспективи

Шульц почав свій виступ в Раді з компліменту всім українцям. "Ви вийшли на вулиці для того, щоб жити в суспільстві, які є вільним, демократичним і плюралістичним. Ви обрали європейський шлях , підписавши і ратифікувавши угоду про асоціацію з Європейським союзом, і ми вітаємо ваш європейський вибір. Це був хоробрий вибір", - заявив глава Європарламенту.

Пішовши назустріч європейським прагненням українців, Мартін Шульц, у свою чергу, пообіцяв зробити все можливе для якнайшвидшого введення безвізового режиму України з ЄС. "Ми дуже активно обговорювали цей аспект в Ризі і я тоді пообіцяв і зараз хочу ще раз публічно повторити свою обіцянку, що я зроблю все можливе для того, щоб прискорити процес переговорів", - запевнив чиновник.

Мартін Шульц виступив у Раді з підтримкою європейського вектора України

Фото: Петро Порошенко і Мартін Шульц

При цьому Шульц намагався розвіяти одне з головних побоювань щодо перешкод для України на шляху до Євросоюзу. Так, він заявив, що анексія Криму не стане перешкодою в даній ситуації. "Незаконна анексія Криму не може зупинити Україну на її шляху в Європу і не може зупинити нас у тому, щоб вважати Україну нашим союзником", - підкреслив Шульц.

Протистояння з Росією

Порушена Мартіном Шульцом тема Криму, природно, не могла залишитися без продовження, і в результаті глава Європарламенту заговорив про агресію РФ проти України, і позиції ЄС з цього питання.

Зокрема, Шульц запевнив, що Євросоюз повернеться до співпраці з Російською Федерацією тільки після повернення Криму Україні. "Повернення до співпраці залежить від того, чи буде Росія поважати територіальну цілісність, суверенітет України, в тому числі Крим", - пообіцяв Він.

Втім, цим глава Європейського парламенту не обмежився, заявивши також, що ЄС буде продовжувати санкції проти Росії до повного виконання Мінських угод. "На жаль, після підписання другого Мінського угоди в лютому ми бачимо провокації і повсякденні порушення припинення вогню, і продовження насильства, обстріли і страждання людей. Відповідно 22 червня ЄС продовжив свої санкції проти Росії. Ми будемо продовжувати санкції до того дня, поки буква і дух мінських угод будуть повністю виконані і міжнародні зобов'язання будуть дотримані. Ми закликаємо всі сторони дотримуватися свого слова і виконувати те, що вони погодилися зробити", - підкреслив Шульц.


У той же час Мартін Шульц традиційно для європейських політиків заявив, що конфлікт на Донбасі не можна вирішити військовим шляхом. "Я сам в повній мірі підтримую посередницькі зусилля канцлера Німеччини Ангели Меркель і Президента Франції Франсуа Олланда, і треба дивитися в обличчя фактам: немає військового вирішення конфлікту на Донбасі. Всі сторони розуміють, що необхідно обмежувати, стримувати і утримуватися від розпалювання війни і націоналістичної риторики. Часто такі підбурювані настрої можуть вийти з-під контролю", - зазначив Шульц.