ua en ru

Лещенко вимагає розслідувати передачу Тимошенко Коломойському контролю над "Укрнафтою"

Народний депутат України Сергій Лещенко звернувся до Генпрокуратури та Служби безпеки України з проханням розслідувати підписання урядом Юлії Тимошенко угоди, яка призвела до фактичної втрати державою контролю над ПАТ "Укрнафта". Про це йдеться у відповідній заяві про вчинення злочину, адресованій ГПУ та СБУ, яку депутат розмістив на власній сторінці у соцмережі Facebook.

Предметом аналізу депутата є "Угода між акціонерами ПАТ "Укрнафта" від 25 січня 2010" року.

"Згідно з зобов'язаннями, які взято державою при підписанні Угоди, на загальних зборах акціонерів, що відбулися 26 січня 2010 року, представником держави за попереднім письмовим погодженням з прем'єр-міністром України Ю.Тимошенко були проголосовані відповідні зміни до Статуту Товариства, які, фактично, позбавили державу прав на управління Товариством", - йдеться у зверненні.

Депутат заявляє, що "результатом цієї злочинної оборудки став повністю підконтрольний міноритарним акціонерам виконавчий орган, який більше 5 років діє виключно в приватних інтересах".

"Згідно з Угодою на такі поступки, які містять ознаки державної зради, відповідальні посадови особи НАК "Нафтогаз-України" та уряду пішли заради отримання державою девідендів від Товариства за 2006-2008 роки у сумі 2% мільярди гривень, що є ніяк не сумісним з втратою державою контролю над управлінням Товариства", - йдеться в документі.

Лещенко заявляє, що втрати країни від цього документу можуть вимірюватися "мільярдами гривень, якщо не доларів".

Депутат також вимагає від ГПУ звернутися до суду в інтересах держави з метою скасування змін до Статут ПАТ "Укрнафта" та з метою визнання Угоди нікчемною.