ua en ru

У Криму перереєстрацію здійснили близько 1% релігійних громад, - Мінкульт

У Криму перереєстрацію здійснили близько 1% релігійних громад, - Мінкульт Фото: Ростислав Карандєєв

Тиск відчувають всі, крім УПЦ МП

У Криму перереєстрацію відповідно до законодавства РФ здійснили близько одного відсотка релігійних громад. Про це сьогодні в ході комітетських слухань "Питання тимчасово окупованої території АРК і Севастополя" повідомив заступник міністра культури України Ростислав Карандєєв, передає кореспондент РБК-Україна.

"Скоротилися на третину парафії Української православної церкви Київського патріархату, відчувають тиск релігійні громади практично всі, крім московської православної церкви, або Української православної церкви Московського патріархату. Свого часу урядом Росії було встановлено термін до 1 березня цього року, щоб усі релігійні громади пройшли перереєстрацію. За нашою інформацією, це зробили тільки близько 1 відсотка регіональних громад", - зазначив Карандєєв.

За його словами, саме недолугість російського законодавства не дозволила забезпечити швидкий процес перереєстрації релігійних громад.

"На жаль, були внесені російською Думою (Державною Думою РФ, - ред.) необхідні зміни до законодавства, і ми змушені зараз констатувати велику хвилю перереєстрації релігійних громад", - додав заступник міністра культури.

При цьому Карандєєв зазначив, що особливий тиск на території АРК відчуває Українська православна церква Київського патріархату.

Нагадаємо, за даними уповноваженої Верховної Ради з прав людини Валерії Лутковської, за рік окупації Крим перетворився на півострів страху.

Як повідомлялося, в червні минулого року МЗС України звинуватив РФ в репресіях проти Кримської єпархії УПЦ КП.