ua en ru

Кримчанам запропонують спрощену схему відмови від громадянства України

Кримчанам запропонують спрощену схему відмови від громадянства України
Жителі Криму зможуть відмовитися від іноземного громадянства, лише заявивши про це до відділення Федеральної міграційної служби і здавши паспорт іншої держави.

Жителі Криму зможуть відмовитися від іноземного громадянства, лише заявивши про це до відділення Федеральної міграційної служби і здавши паспорт іншої держави. Відповідний законопроект, внесений "Держрадою" Криму ще в серпні, підтримав у другому читанні профільний комітет Держдуми, повідомляє РБК.

Кримчани, які отримали російський паспорт, визнаються в Росії громадянами, які не мають громадянства іноземної держави, "у разі подання ними заяви про небажання перебувати у громадянстві іноземної держави", йдеться в законопроекті, рекомендованому конституційним комітетом Держдуми до другого читання.

Згідно з поправками до федерального конституційного закону про прийняття Криму до складу Росії, відповідна заява подається до ФМС, разом з нею надається паспорт іншої держав.

Згідно з українським законодавством, вихід із громадянства України, як підставу припинення громадянства, ініціюється громадянином, а втрата громадянства України, як підставу припинення громадянства, ініціюється державою в особі уповноважених органів. При цьому рішення про припинення громадянства України приймає Президент країни, до його указу "громадянин України користується всіма правами і несе всі обов'язки громадянина України".

"Головне, щоб ми знали, що людина відмовилася від іншого громадянства, а чи прийме це чи ні та країна, це вже інше питання. Людина ж не винна, що немає можливості відмовитися там від громадянства", - сказав РБК член комітету "єдинорос" Володимир Поневежський .

"Є правова колізія: ці громадяни будуть одночасно громадянами Росії та України, але ми будемо вважати їх тільки громадянами Росії. Це будуть люди зі сплячим другим громадянством, яких у нас мільйони - із громадянством Узбекистану, Туркменістану, Китаю та ін.", - зазначає екс-заступник керівника ФМС РФ В'ячеслав Поставнін.

Нагадаємо, як повідомлялося, арбітражним судам Криму дозволять приймати документи українською мовою.