ua en ru

Кандидатура України не має конкурентів на виборах членів Радбезу ООН

Кандидатура України не має конкурентів на виборах членів Радбезу ООН Фото:Рада Безпеки ООН

В ході таємного голосування делегати визначать п'ять країн, які з 1 січня займуть місце в РБ терміном на два роки

Вибори непостійних членів Ради Безпеки ООН пройдуть у Генеральній Асамблеї всесвітньої організації, в ході таємного голосування делегатам належить визначити п'ять країн, які з 1 січня займуть місце в РБ строком на два роки. Про це повідомляє ТАСС.

Засідання Генасамблеї намічено на 17:00 за київським часом. Після того, як 193 країни-члена проголосують, буде оголошено 45-хвилинну перерву для підрахунку бюлетенів. Потім голова 70-ї сесії ГА Могенс Люккетофт знову збере зустріч, на якій оголосить про результати виборів.

В цьому році голосування в Генасамблеї, найімовірніше, буде позбавлена інтриги - кандидатури всіх п'яти країн, що претендують на членство в Радбезі, вже затверджені регіональними групами. Це - Єгипет і Сенегал /група африканських країн/ Україна /група європейських та інших держав/ Уругвай /латиноамериканські країни/ і Японія / азіатсько-тихоокеанська група/. Раніше в списку претендентів на членство в РБ також фігурував Бангладеш, однак він зняв свою кандидатуру на користь Японії.

Незважаючи на те, що п'ять країн не мають конкурентів, для обрання їм необхідно заручитися підтримкою двох третин членів ГА в ході таємного голосування. Не виключено, що в останній момент в бюлетень будуть вписані та інші країни, проте як правило вони не набирають багато голосів.

Нові члени СБ 1 січня змінять своїх партнерів по регіону, чий дворічний термін підійде до кінця: Чад і Нігерію, Литву, Чилі та Йорданію. Іспанія, поряд з Анголою, Малайзією, Новою Зеландією та Венесуелою, залишиться в Радбезі до кінця 2016 року.

На засіданні очікується участь глав МЗС п'яти країн-кандидатів. Так, в Нью-Йорку вже знаходяться глави МЗС Єгипту і України Самех Шукрі і Павло Клімкін, підтвердили в дипмісіях двох країн.

Нагадаємо, Клімкін повідомляв, що Україна не буде співпрацювати з РФ в РБ ООН, якщо стане його членом.

Раніше повідомлялося, Радбез Нідерландів опублікував підсумковий звіт за Boeing 777