ua en ru

Кабмін запропонував Раді зміни до КПК необхідні для безвізового режиму з ЄС

Кабмін запропонував Раді зміни до КПК необхідні для безвізового режиму з ЄС Фото: Кабмін

Прийняття законопроекту наблизить Україну до спрощення Європейським Союзом візового режиму для громадян України

Кабінет міністрів України зареєстрував для подальшого розгляду Верховною Радою України проект закону № 2542а "Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо виконання рекомендацій Європейського Союзу з виконання Україною плану дій щодо лібералізації Європейським Союзом візового режиму для України стосовно уточнення підслідності органів досудового розслідування" від 31 серпня 2015 року. Текст відповідного документа розміщено на сайті парламенту.

Цей законопроект є виконанням "рекомендацій Європейського Союзу щодо запобігання організованій злочинності та боротьби з нею в частині чіткого розмежування підслідності кримінальних правопорушень між органами досудового розслідування та обмеження повноважень Служби безпеки України з досудового розслідування кримінальних правопорушень здійсненням кримінального провадження щодо злочинів у сфері національної безпеки і оборони та пов'язаних з тероризмом" - вказано в пояснювальній записці до документу.

Отже, прийняття проекту Закону забезпечить виконання наведеної рекомендації Європейського Союзу, що у свою чергу наблизить Україну до спрощення Європейським Союзом візового режиму для громадян України.

Зокрема проектом закону пропонується внести зміни до статті 216, розділів X "Прикінцеві положення" та XI "Перехідні положення" Кримінального процесуального кодексу України (далі - КПК).

Так, змінами до статті 216 КПК передбачається, обмежити Службу безпеки України повноваженнями щодо здійснення досудового розслідування злочинів у сфері національної безпеки і оборони та пов'язаних з тероризмом (статті 109, 110, 1102, 111, 112, 113, 114, 1141, 201, 258-2585, 2651, 305, 328, 329, 330, 3321, 359, 422 Кримінального кодексу України).

Крім того, пропонується конкретизувати підслідність злочинів органам державного бюро розслідувань, наділивши їх слідчих повноваженнями щодо досудових розслідувань різних видів (повний перелік наведено в документі).

У свою чергу змінами до розділу XI "Перехідні положення" КПК пропонується визначити, що до початку діяльності Державного бюро розслідувань України досудове розслідування злочинів, віднесених до підслідності цього органу, здійснюватимуть слідчі органів внутрішніх справ, органів прокуратури та органів безпеки.

Крім того, проектом пропонується закріпити за слідчими органів, що здійснюють контроль за додержанням податкового законодавства, право здійснювати досудове розслідування злочинів, передбачених статтями 205 "Фіктивне підприємництво" та 2051 "Підроблення документів, які подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи та фізичних осіб - підприємців" Кримінального кодексу України. При цьому за зв'язком справ слідчі вказаних органів зможуть здійснювати досудове розслідування привласнення, розтрати майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем, а також виготовлення, зберігання, придбання, перевезення, пересилання, ввезення в Україну з метою використання при продажу товарів, збуті або збуту підроблених грошей, державних цінних паперів, білетів державної лотереї, марок акцизного податку чи голографічних захисних елементів (статті 191, 199 Кримінального кодексу України).

Нагадаємо, як раніше повідомлялося, Президент України Петро Порошенко затвердив допмеры щодо безвізового режиму з ЄС.