ua en ru

Викорінення голоду у світі до 2030 р. вимагатиме додаткових 267 млрд дол. на рік, - ФАО

Викорінення голоду у світі до 2030 р. вимагатиме додаткових 267 млрд дол. на рік, - ФАО Фото: ФАО

Це в середньому 160 дол. на рік на кожного жебрака

Викорінення голоду у світі стійким способом до 2030 року вимагатиме в середньому додаткових 267 млрд дол. на рік у формі інвестицій у сільські та міські райони і у сферу соціального захисту для того, щоб бідні верстви населення отримали доступ до продовольства і змогли поліпшити свої засоби до існування. Про це йдеться в новій доповіді ООН, повідомили у прес-службі Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО).

"Це в середньому 160 дол. на рік на кожну людину, що живе в умовах крайньої бідності, на 15-річний період", - йдеться в повідомленні.

Підготовлена ФАО, Міжнародним фондом сільськогосподарського розвитку (ІФАД) і Всесвітньою продовольчою програмою (ВПП) доповідь була представлена в Римі напередодні третьої Міжнародної конференції з фінансування в цілях розвитку, яка пройде в Аддіс-Абебі, Ефіопія, 13-16 липня 2015 р.

У доповіді наголошується, що, незважаючи на прогрес, досягнутий в останні десятиліття, сьогодні майже 800 млн осіб, більшість з яких проживає в сільській місцевості, як і раніше, страждають від голоду.

"Ідея доповіді ясна: якщо ми будемо "вести справи як завжди", до 2030 року у нас буде понад 650 млн голодуючих. Саме тому ми виступаємо за підхід, який поєднує в собі соціальний захист і додаткові цільові інвестиції в розвиток сільських регіонів, сільського господарства і міських районів, націлені на забезпечення вигод для бідних верств населення", - сказав генеральний директор ФАО Жозе Граціану да Сілва.

Згідно з оцінками доповіді, загальний обсяг необхідних інвестицій повинен скласти приблизно 267 млрд дол. на рік протягом наступних 15 років. "Враховуючи, що це еквівалентно приблизно 0,3% від світового ВВП, я особисто вважаю, що це відносно невелика ціна, яку треба заплатити, щоб покласти край голоду", - додав да Сілва.

На думку президента ІФАД Канайо Ф. Нуанзе, при правильному підборі інструментарію та ресурсів дрібні сільськогосподарські виробники та сільські підприємці можуть перетворити громади, які борються за виживання, на процвітаючі місця.

"Нам потрібен переворот у свідомості людей, щоб допомогти найбіднішим верствам населення порвати порочне коло голоду і злиднів до 2030 року. Ми повинні інвестувати в найбільш вразливі громади і переконатися, що у них є всі необхідні інструменти, щоб не тільки подолати голод, але й поліпшити їхні ресурси і можливості", - зазначила виконавчий директор ВПП Ертарін Казін.

У доповіді наголошується, що міжнародне співтовариство має спиратися на успішний досвід деяких країн, які ефективно поєднують інвестування із соціальним захистом для боротьби з голодом і бідністю в сільських і міських районах.

Нагадаємо, на початку червня повідомлялося, що індекс продовольчих цін ФАО знизився до мінімальної позначки з вересня 2009 р.