ua en ru

Харківська міськрада перейменувала 173 вулиці, 4 парки і станцію метро

Харківська міськрада перейменувала 173 вулиці, 4 парки і станцію метро Фото: Харків

В бюджеті міста закладено 10 млн грн на видатки, пов'язані з перейменуванням

Харківська міська рада сьогодні, 20 листопада, прийняла рішення про перейменування 173 вулиць, чотирьох парків і скверів, а також станції метро, згідно з законом про декомунізацію. Про це йдеться в повідомленні прес-служби міськради.

До питання перейменування об'єктів топоніміки були залучені історики міста, які працювали з архівами. За цей час до міської ради надійшло понад 2 тис. пропозицій з варіантами нових назв. З 173-х вулиць 50-ти повернули їх історичні назви.

Тепер у Харкові з'явилися вулиці: Леоніда Бикова, Марка Бернеса, Людмили Гурченко, художника Михайла Врубеля, Петра Гулака-Артемовського, Льва Ландау та інших. За ініціативою Харківської обласної державної адміністрації пл. Руднєва буде перейменована в пл. Героїв Небесної Сотні, ще одну вулицю пропонується назвати в честь харків'янина генерал-майора Ігоря Момота, який загинув при проведенні антитерористичної операції.

Також були перейменовані чотири парку і скверу. Так, сквер ім. 10-річчя Комуністичного союзу молоді України тепер буде називатися Карякін Сад, парк Ілліча - Ново-Баварський сквером, парк культури і відпочинку ім. Артема - парком Машинобудівників, сквер ім. Радянської України - сквером Тракторозаводским. Відповідно до закону, була перейменована одна станція метро - "Радянська". Тепер вона буде називатися "Площа Конституції".

Відзначається, що в бюджеті міста на 2016 рік буде закладено близько 10 млн грн на видатки, пов'язані з цим рішенням.

Нагадаємо, згідно із законом про декомунізацію, в Харкові також підлягають перейменуванню Ленінський, Орджонікідзевський, Жовтневий, Фрунзенський і Дзержинський райони. Комісія при Харківській міській раді запропонувала перейменувати ці райони, при цьому залишивши їх колишні назви.