ua en ru

У Харкові перейменували райони міста, залишивши їм колишні назви

У Харкові перейменували райони міста, залишивши їм колишні назви Фото: Харків

Райони Харкова назвали на честь заводу, вченого, а також на честь визволення України від фашистських загарбників

Комісія з питань топоніміки та охорони історико-культурного середовища при Харківській міській раді перейменувала Фрунзенський, Жовтневий і Дзержинський райони міста, залишивши при цьому їх колишні назви. Про це повідомляє прес-служба Харківської міської ради.

"У рамках процесу декомунізації та зміни назв топонімів Фрунзенський район у місті Харкові залишиться Фрунзенським, але буде названий не на честь революціонера Михайла Фрунзе", - йдеться в повідомленні.

Як повідомили в міській комісії з питань топоніміки та охорони історико-культурного середовища при Харківській міськраді, район отримає назву на честь лейтенанта Тимура Михайловича Фрунзе - льотчика-винищувача 161-го винищувального авіаційного полку (57-я змішана авіаційна дивізія, Північно-Західний фронт) .

"Комінтернівський район, попри свою комуністичну назву, не підпадає під дію закону про декомунізацію", - йдеться в повідомленні.

Як повідомляється, Комінтернівський район був створений в 1940 році з частин Червонозаводського і Сталінського районів, а свою назву отримав за назвою Заводу ім. Комінтерну (нині - ДП "Завод ім. Малишева").

Крім того, повідомляється, що Дзержинський район буде названий на честь брата голови Всеросійської надзвичайної комісії Фелікса Дзержинського - Владислава Едмундовича, який очолював земську лікарню Харківської губернії і кафедру неврології та психіатрії Харківського університету.

У свою чергу, Жовтневий район буде названий так на честь місяця, в якому Україна була звільнена від фашистських загарбників, - 20 жовтня 2009 року колишній президент України Віктор Ющенко підписав указ "Про День визволення України від фашистських загарбників", який наказував відзначати цю пам'ятну дату щорічно 28 жовтня.

Нагадаємо, у Харкові на ринку "Барабашово" горять торгові павільйони.