ua en ru

Греція може оголосити дефолт до кінця квітня, - Financial Times

Греція може оголосити дефолт до кінця квітня, - Financial Times Прем'єр-міністр Греції Алексіс Ціпрас

Влада Греції готові оголосити дефолт у разі, якщо до кінця місяця не вдасться досягти компромісу з кредиторами, повідомляє Financial Times з посиланням на джерела, знайомі з планами грецьких властей.

Як повідомили співрозмовники видання, уряд країни вирішив заморозити 2,5 млрд євро, що в травні і червні повинні бути перераховані Міжнародного валютного фонду (МВФ) у випадку, якщо угода з кредиторами не буде досягнуто.

"Ми досягли кінця шляху. Якщо Європа не надасть нам кошти з фонду фінансової допомоги, то альтернативи дефолту не буде", - заявив одні з чиновників грецького уряду.

Видання зазначає, що попередження про готовність оголосити дефолт може бути переговорної тактикою грецької сторони, яка прагне отримати максимальні пільги від кредиторів. FT також вказує, що, незважаючи на те, що дефолт не означатиме автоматичного виходу Греції з єврозони, у разі відмови Афін платити за рахунками, утримати країну в валютному союзі буде вкрай складно.

Згідно з діючими умовами міжнародних кредитів, Греція повинна виплатити МВФ 203 млн євро вже 1 травня. Ще 770 млн Афіни виплатять МВФ 12 травня. Ще 1,6 млрд євро необхідно буде заплатити в червні.

Нагадаємо, Греція вимагатиме від Німеччини майже 278 млрд євро репарацій.