ua en ru

Гонтарєва: міжнародні резерви України в 2015 році зросли на 77%

Гонтарєва: міжнародні резерви України в 2015 році зросли на 77% Фото: Валерія Гонтарєва

За планами міжнародні резерви до кінця року повинні були зрости до 15 млрд доларів

Міжнародні резерви України в 2015 році зросли на 77% - до 13,3 млрд доларів. Про це сьогодні в ході прес-конференції заявила голова Національного банку України (НБУ) Валерія Гонтарєва, передає кореспондент РБК-Україна.

"Одним з наших пріоритетних завдань є нарощування міжнародних резервів. Протягом року нам вдалося придбати достатньо валюти для нарощування міжнародних резервів... В результаті нам вдалося наростити резерви, не створюючи дисбалансу на валютному ринку... Нам вдалося на 77% - до 13,3 млрд доларів", - заявила Гонтарєва.

Голова НБУ зазначила, що резерви вдалося збільшити в першу чергу за рахунок купівлі Нацбанком з початку року на міжбанківському валютному ринку 1,6 млрд доларів і банки змогли зміцнити свою валютну позицію, купуючи валюту у населення на готівковому ринку - 1,5 млрд доларів з початку року., так само за рахунок міжнародної допомоги від Міжнародного валютного фонду (МВФ) та інших партнерів.

Вона зазначила, що за планами міжнародні резерви до кінця 2015 року повинні були зрости до 15-18 млрд доларів. Однак оскільки це планувалося зробити за рахунок третього і четвертого траншів МВФ, які Україні не вдалося отримати до кінця року, прогнозний показник не був досягнутий.

Нагадаємо, Національний банк України (НБУ) на три місяці продовжив дію основних валютних обмежень.